Placené parkování v centru Loun bude zavedeno o něco později, než se čekalo. Původní plán počítal s instalací tří parkovacích automatů na Mírovém náměstí, v ulici Pivovarské a Beneše z Loun a zpoplatněním od 1. ledna 2009. Rada města nyní tento termín odložila o šest měsíců.

„Původní termín se blíží velmi rychle. Máme obavy, že by se práce kolem instalování automatů nestihly udělat včas, je potřeba položit přívod energie a je možné, že se zhorší natolik povětrnostní podmínky, že by se to nestihlo. Ke změně dojde tedy až 30. června příštího roku,“ řekla tajemnice Městského úřadu Louny Renáta Čapková.

Nyní řidiči za parkování v centru Loun platí pouze na Mírovém náměstí. Plochu má v pronájmu podnikatel, který za stání vybírá peníze.

Od druhé poloviny příštího roku dojde ke změně, v centru města budou umístěny tři parkovací automaty. Parkování bude zároveň placené na více místech. Platit se bude v týdnu od 7 do 18 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin.

Patnáct korun za hodinu

Za hodinu parkování lidé zaplatí 15 korun. Tedy stejnou sazbu jako nyní na Mírovém náměstí.

Zároveň budou mít lidé možnost zakoupit si zvýhodněnou parkovací kartu. Občané si budou moci roční parkovací kartu pořídit za pět tisíc korun. Lidé, kteří mají trvalé bydliště v placené zóně, zaplatí jeden tisíc korun.

Vydání karty bude vázáno na konkretní registrační značku osobního automobilu. Radnice si od tohoto kroku slibuje, že řidiči se historickému centru vyhnou a radši zaparkují na některém vzdálenějším parkovišti.

Proto bylo i zrušeno vybírání poplatku na Komenského náměstí.