Téměř tři miliony korun platí město Louny ze svého rozpočtu ročně za lékařskou pohotovost. Je to nejdražší investice do udržení systému pohotovosti ze všech měst v Ústeckém kraji. Město platí 2,8 milionu korun. Například sousední Most loni zaplatil jen 500 tisíc korun za pohotovostní službu pro děti a 50 tisíc korun za pohotovost pro dospělé.

Kromě toho městům v kraji příspívá na provoz pohotovosti ještě krajský úřad. Od něj města dostávají celkem 14,5 milionu korun. Částka pro každé jednotlivé větší město, kde je v provozu pohotovost, se tak v průměru pohybuje kolem jednoho milionu korun.

Město bude jednat s obcemi

Radnice v Lounech kvůli uvedeným vysokým nákladům chce nyní znovu jednat s okolními obcemi, aby na fungování pohotovosti přispívaly. Ze statistiky návštěvnosti pohotovosti za leden až březen totiž vyplývá, že zhruba polovinu všech pacientů tvoří občané nikoli přímo z Loun, ale z obcí v okolí. 

„Budeme dál jednat se starosty a pokusíme se domluvit, aby se na zajištění pohotovosti finančně podílely i obce,“ uvedla tajemnice Městského úřadu Louny Renáta Čapková. Cenu pohotovosti podle ní zvedají hlavně mzdové náklady. Sloužící lounští lékaři dostávají za hodinu na pohotovosti 600 korun. Například v Žatci mají za totéž 250 Kč. Radnice se snažila od obcí získat finanční příspěvky již v loňském roce, setkala se ale spíše s odmítavým postojem.

Pohotovost měla namále

Na jaře měla pohotovost namále. Po městě dokonce kolovaly zvěsti, že bude zrušena. Obavy lounských lidí se ale naštěstí nenaplnily a zdravotní péče je zajišťována ve stejném rozsahu jako od počátku roku. O zachování služby se vedl boj, nakonec složitá vyjednávání pro Louny dopadla dobře. „Padl návrh, že ze čtrnácti pohotovostí zůstane pouze polovina. Zásadně jsem nesouhlasil, aby byla zrušena v Lounech, kde už kraj jednou prodal nemocnici a víme, jak to dopadlo. Dokonce padl i návrh, že tedy nebude pohotovost v Žatci. Není ale možné, aby pohotovost fungovala bez nemocnice. Nakonec zůstanou pohotovosti obě dvě,“ uvedl radní Ústeckého kraje Jan Čermák (ČSSD).

Pohotovost pro dětské a dospělé pacienty v Lounech zajišťuje 1. Lounská Lékařská s. r. o. Je v provozu ve všedních dnech od 17 do 20 hodin, o víkendech a svátcích od 9 do 18 hodin.

Ne se všemi zdravotními problémy si dokáží lounští lékaři na pohotovosti poradit. Nemají totiž k dispozici rentgenové pracoviště. „Lidé si to často pletou, ale s otevřenými ranami či zlomeninami musí do Žatce či Mostu. V Lounech jim lékaři poradí například s náhlými vysokými teplotami,“ upozornil starosta Loun Radovan Šabata.

Graf návštěvnosti lounské pohotovostiGraf návštěvnosti lounské pohotovostiGraf návštěvnosti lounské pohotovosti