Nejmenší problémy s hledáním pracovního místa v okrese Louny mají lidé ve Smolnici, Staňkovicích a v Rané. Nezaměstnaných jsou v těchto obcích jen čtyři procenta, bez práce je jen málo lidí. Naopak nejhůře se práce shání v Blažimi a Bitozevsi. Dlouhodobě vede v regionu v nelichotivém žebříčku Velemyšleves, kde je podíl nezaměstnaných přes dvacet procent.

Obrovské rozdíly jsou mezi obcemi v okrese Louny v nezaměstnanosti. V regionu jsou obce, kde není problém sehnat práci, pokud lidé chtějí, jsou ale také sídla, kde o volné místo nezakopnete.

„Nejnižší podíl nezaměstnaných je v okrese Louny v obcích Smolnice, Staňkovice a Raná. Pohybuje se kolem čtyř procent," sdělil na dotaz Deníku Úřad práce v Lounech. Ve Smolnici bylo k 1. červenci bez zaměstnání jen 11 lidí (3,94%), ve Staňkovicích 26  (4,19%) a v Rané 9 lidí (4,86%).

Za situaci ve Smolnici jsme rádi, říká starosta

„Určitě jsme rádi, že u nás je práce. Ve Smolnici jsou dobří a snaživí lidé. Jsme u silnice na Prahu a na Louny, tam lidé hledají úspěšně práci. Také máme dost živnostníků a firem, které zaměstnávají místní lidi," vysvětluje úspěch v žebříčku obcí s nejnižší nezaměstnaností Václav Ibl, starosta vítězné Smolnice.

Dříve některé obce pomáhaly lidem například příspěvkem na jízdné, aby lépe našli práci. Ve Smolnici nic takového nemají. „Pokud ale někdo přijde o práci, snažíme se pomoci. Zaměstnáváme lidi například na veřejné práce," pokračoval Ibl.

Na druhé straně žebříčku, mezi obcemi s nejvyšší nezaměstnaností, jsou v okrese Louny dlouhodobě tři stálice. „Nejvyšší podíl nezaměstnaných je v obcích Velemyšleves, Blažim a Bitozeves. Pohybuje se kolem dvaceti procent," vyplývá ze zprávy úřadu práce. Tři obce nedaleko od sebe mají problém s nízkým vzděláním obyvatel, nepomohlo také dřívější propouštění v dolech nebo snižování stavů v průmyslové zóně Triangle.

„Bohužel, nemůžeme s nezaměstnaností mnoho dělat. Propouštění v Triangle nám vůbec nepomohlo, tam mělo práci dost lidí. Obec se snaží zaměstnávat lidi na veřejné práce, ale je to jen pár osob, na víc nejsou peníze," říká Miloslav Štípek, starosta Velemyšlevsi, která v nelichotivé soutěži o obec s nejvyšším podílem nezaměstnaných "vyhrála". Ve Velemyšlevsi bylo k 1. červenci bez práce 43 lidí, což je 20,28%.


Z měst jsou na tom nejlépe lidé v Lounech

Z větších sídel okresu Louny je nejnižší podíl nezaměstnaných právě v Lounech, kde je v dosahu hned několik průmyslových zón, blízko je odtud také do Prahy. V Lounech je podíl nezaměstnaných 9,79%. Druhé jsou Podbořany (9,81%), třetí Žatec (10,66%).  Nejvíce bojují s nezaměstnaností z větších měst regionu Postoloprty (15,49%). V okrese Louny evidoval úřad práce na začátku letošního července celkem 6 515 uchazečů o zaměstnání, podíl nezaměstnaných je 10,37 %.