Minus osmnáct milionů korun. S takovým výsledkem počítá návrh rozpočtu města Louny na příští rok. V minulých dnech s ním souhlasili tamní radní, konečné slovo mají říci zastupitelé dnes, v pondělí 10. prosince.

Celkový návrh počítá s příjmy přes 268 milionů korun a výdaji přes 286 milionů. V provozní rovině by rozpočet dopadl s kladným výsledkem více než dvanácti milionů - provozní výdaje mají totiž podle propočtů činit necelých 256 milionů.

Výdaje 286 milionů

„V provozním rozpočtu je zahrnuto i sedm milionů korun, které byly vázány k akcím, které už letos nebudou realizovány a přesuneme je na příští rok," uvedla Renáta Čapková, tajemnice města.

Zohlednit je ale třeba také investiční rozpočet. A ten počítá s výdaji přes třicet milionů korun. Deset z nich je připraveno jako rezerva na rekonstrukci mostů v havarijním stavu. Zejména toho přes železniční trať, který spojuje s městem společnost Legios. „Tento most je zcela klíčový. Vzhledem k tomu, že Legios je jedním z největších zaměstnavatelů v okolí, nemůžeme si dovolit tuto investici neudělat," vysvětlil pro Deník lounský starosta Radovan Šabata. Opravy kritických míst by si však měly vyžádat až téměř 40 milionů korun. Kdy tak bude moci radnice přistoupit k opravám mostů, není jasné.

Zmíněný osmnáctimilionový schodek v rozpočtu na příští rok chce vedení města pokrýt z ušetřených prostředků z předchozích let.