Obchvat Lubence na Podbořansku na silnici Praha – Karlovy Vary by se měl začít stavět v roce 2016. Hotový bude v roce 2019. Náklady si vyžádají 1,6 miliardy korun a hrazen by měl být z operačního programu Doprava.

Tvrdí to alespoň program výstavby silnic, železnic a vodní infrastruktury do roku 2020, který v minulých dnech schválila vláda.

Materiál je nezbytný pro čerpání dotací z EU. Zahájení prací na nejdůležitějších dopravních projektech, které ministerstvo do materiálu zahrnulo, bude vyžadovat investice alespoň 70 miliard ročně.

„Stát v uplynulých 20 letech budoval svoji dopravní infrastrukturu bez klíčových strategických dokumentů. My jsme dostáli slibu, že budeme definovat kritickou minimální úroveň investic do dopravní infrastruktury, a to číslo je 70 miliard korun ročně," uvedl ministr dopravy Zdeněk Žák.

První část obchvatu bude měřit 4 km

Materiál počítá v případě obchvatu Lubence s výstavbou první etapy v délce čtyř kilometrů, který odvede dopravu z městečka.

Zbylá druhá část osmikilometrového úseku ve směru na Prahu se dostaví později. Severní obchvat Lubence má navázat na čtyřkilometrový úsek Lubenec – Bošov, jenž se po tříletém přerušení začal letos na podzim opět stavět. Po něm se řidiči poprvé svezou na konci roku 2015.

Na silnici R6 Praha – Karlovy Vary se mají ještě v letech 2016 až 1019 stavět úseky Nové Strašecí – Řevničov a obchvat Řevničova. Jejich výstavba prodlouží současný čtyřpruh mezi Prahou a Nový Strašecím, odvede dopravu z Řevničova a Krušovic. Zlepší tak silniční spojení mezi Podbořanskem a Prahou.