Při této příležitosti položili věnce u památníku v lokalitě Mělce a u kruhového objezdu u Penny Marketu. „O historii se zajímám a vím, co se zde v té době stalo. Je potřeba si historické události připomínat,“ řekl při té příležitosti starosta Kerner.

Výsadek odstartoval 16. října 1944 navečer z polského letiště Řešův. Celkem bylo v letadle typu Dakota 17 výsadkářů, mířili na Šumavu. Podle Jana Koziny a Chodů, kteří Šumavu strážili, se výsadek jmenoval. Navigátor během letu ale ztratil orientaci a dovedl výsadek 150 km severně od původně plánovaného cíle – na Lounsko. Výsadkáři opouštěli letoun nadvakrát. V první skupině bylo osm členů, kteří dopadli do blízkosti Lipna, ve druhé devět výsadkářů. Ti seskočili u Loun.

Místostarosta Loun Jan Čermák u pomníku na Mělcích u Loun.

Z nich se Věra Mordunová, Vladimír Jastremskii a Nikolaj Kosinkov sešli na návrší Mělce. Němci začali pročesávat okolí Loun. Parašutisté na Mělcích byli obklíčeni a došlo k přestřelce. Všichni tři výsadkáři tam zahynuli. O den později odvezli Němci z Mělců těla na západní okraj Loun, na křižovatku silnice do Žatce a Chomutova, kde těla zakopali. Protože se na hrobě výsadkářů objevovaly květiny, těla byla vykopána, převezena do Terezína, tam spálena a jejich popel byl vysypán do Labe. Ostatní výsadkáři dožili konce války u Ročova, nebo se přesunuli na Českomoravskou vysočinu. Některé z nich Němci zajali a popravili.

Představitelé města uctí partyzány