Zpustlý rozsáhlý areál poblíž západního vlakového nádraží se v současné době využívá jen minimálně, město mu chce vdechnout nový život. V tomto duchu už jedná se zástupcem případného investora. Budovy z přelomu 19. a 20. století jsou historicky cenné.

Zastupitelé ve čtvrtek 21. června schválili koupi budov a pozemků o rozloze téměř devíti hektarů do majetku města od společností Retropene a Žatecký pivovar za celkem 27 milionů korun.

Vyvrcholila tak jednání z poslední doby, která město s majiteli nemovitostí v areálu vedlo. Zatím nejsou úplně dotaženy všechny detaily transakce, část zastupitelů požadovala odložit rozhodnutí o koupi do doby, než se tak stane. Na konci nejsou zatím ani jednání s potencionálním investorem.

Bývalý Dreherův pivovar v Žatci, kde sídlil podnik Fruta. Objekt má být spolu s dalšími 88 budovami ve městě zapsán do seznamu UNESCO.
V bývalém pivovaru v Žatci by se opět mohlo začít vařit pivo

„Koupi bych neodkládal. Cena je příjemná, nemyslím si, že by nám ten objekt zůstal na krku. I kdyby se nedotáhl do konce tento investor,“ řekl žatecký radní Oldřich Řáha. „Nemovitost je pro město tak významného charakteru, že i kdybychom neměli pro ni investora, měli bychom ji za tuto částku koupit. Cena za kterou kupujeme, je v podstatě cenou za pozemky. Pokud je město využije k výstavbě, peníze za nákup se mu vrátí,“ dodal jeho kolega v radě Jaroslav Hladký.

Podle znaleckého posudku z roku 2011 má celý areál hodnotu zhruba 54 milionů korun. Město jej ale nebude vlastnit celý, ze 109 tisíc metrů čtverečných pozemků kupuje 87 tisíc. V přepočtu zaplatí za metr čtverečný 285 korun.

Investor plánuje rekonstrukci

Podle starostky Zdeňky Hamousové o areál projevil zájem investor, který plánuje jeho rozsáhlou rekonstrukci. „Konkrétního klienta sama neznám, zastupuje ho investiční oddělení České spořitelny, se kterým jednáme. Podle sdělení banky je to velmi bonitní klient České spořitelny, investice, které tam plánuje realizovat, bude hradit z vlastních prostředků, ne úvěrem,“ uvedla starostka Zdeňka Hamousová. „Budoucí provoz areálu by měl být v kombinaci s cestovním ruchem, nemám kompetenci zveřejňovat nosný investiční záměr,“ dodala.

Pozemky v sousedství areálu bývalého pivovaru, které město koupí získá, jsou tak rozsáhlé, že na nich může vzniknout nová obytná čtvrť. Podle studie by tam mohla vyrůst dvacítka rodinných domů a desítka bytových.

Natáčení filmu Jojo Rabbit v centru Žatce
Hákové kříže, vojáci. V Žatci teď natáčí Hollywood

Nové využití téměř opuštěných a zchátralých budov, které jsou kulturními památkami a součástí žatecké nominace na seznam světového dědictví UNESCO, hledá vedení města už delší dobu.

Náklady na rekonstrukci areálu se odhadují na zhruba čtvrt miliardy korun. Mezi možné způsoby využití se hovořilo o obnově pivovaru, výstavbě restaurace, hotelu či kongresového centra. „Naším cílem je najít investora, který by se stal jediným vlastníkem areálu, celý jej zrekonstruoval a vdechl mu nový život,“ uvedla už dřív starostka Zdeňka Hamousová.

Pozoruhodné budovy

Majestátní budovy areálu jsou postavené v neorenesančním stylu, zajímavost jim dodávají fasády z červených cihel a zdobné detaily z pískovce. Historickou hodnotu objektů oceňují památkáři. „Budovy jsou nedílnou součástí chmelařského dědictví Žatce, areál bývalého pivovaru je díky své jedinečné kompletnosti historicky velmi hodnotný,“ řekla Olga Bukovičová z Národního památkového ústavu.

Pivovar se v místě začal stavět v roce 1898. Po únoru 1948 výroba piva v zestátněném podniku skončila. V části budov se postavila konzervárna na zpracování ovoce, která fungovala pod názvem Fruta. Před 15 lety provoz skončil. Areál pak několikrát změnil majitele. Nyní se využívá jen malá část jako sklady nebo k drobné výrobě.