V žateckých ulicích výrazně vzroste počet kamer městského monitorovacího systému. Počítá s tím návrh na jeho modernizaci a rozšíření, který v minulých dnech schválili tamní radní.

Projekt za zhruba dva a půl milionu korun počítá s tím, že současný systém ve městě se rozšíří z 12 na 29 kamer. Současné analogové kamery v Žatci se vymění za digitální a pořídí se dalších 17 nových kamer. „S Policií ČR a odbory radnice jsme vytipovali místa, kam by bylo vhodné kamery nově umístit. Budou třeba před vchodem do nemocnice, u hřbitova nebo na výjezdech z města. Máme vytipovaná i další místa, kde často dochází k protiprávním jednáním,“ sdělil Miroslav Solar, ředitel městské policie v Žatci.

Ilustrační foto.
V Postoloprtech připravují vylepšení kamerového systému

Městská policie si nechala vypracovat studii proveditelnosti k rozšíření kamerového systému, která nabídla tři varianty. Radní vybrali nejlevnější z nich, kvalita zařízení zůstane ale podle ředitele stejná jako u těch dražších. „Nyní necháme zpracovat projektovou dokumentaci, pak vypíšeme výběrové řízení na dodavatele. K vlastní realizaci projektu by mělo dojít v příštím roce,“ sdělil Miroslav Solar.

Kamerový systém v Žatci začal vznikat od roku 1996. Postupně počet kamer přibýval. V současné době se nacházejí například v ulici Bratří Čapků, Javorové, Dr. Kůrky nebo na náměstích Svobody, Havlíčkově či Kruhovém. Od předloňska střeží také nově zrekonstruované autobusové nádraží.

O další kamery žádají občané

Podle vedení města o umístění kamer žádá v některých případech i sama veřejnost. „Lidé, hlavně z některých lokalit, nás sami žádají o umístění kamer, pomáhají výrazně při udržování veřejného pořádku,“ sdělila už dřív Zdeňka Hamousová, starostka Žatce.

Výstup z kamer sledují na monitorech strážníci ve služebně městské policie na náměstí 5. května. V rámci plánované rekonstrukce budovy se chystá rovněž modernizace tohoto pracoviště včetně technologického zázemí.