Další vysoký vládní činitel zavítal do Loun. Před týdnem to byl přímo prezident Miloš Zeman (čtěte zde), v úterý přijel na diskusní setkání s občany ministr vnitra ČR Milan Chovanec. Název programu Migranti a my? jasně oznamoval, o čem bude řeč.

Setkání, pořádané ČSSD, iniciovala poslankyně Marie Benešová, zvolená za okres Louny právě za tuto stranu. Konalo se ve velkém zasedacím sále lounské radnice.

Zájemci o besedu si museli nejprve projít nezbytnou bezpečnostní procedurou. Pak už mohl téměř plný sál komunikovat přímo s ministrem vnitra. „Líbí se mi vaše vánoční výzdoba v centru města a ta atmosféra," pochválil na úvod Milan Chovanec a dodal, že v Lounech je zřejmě poprvé. Pak už ale přišla řada na mnohem vážnější témata.

Ministr Chovanec více než hodinu hovořil o problematice migrační vlny a postojích České republiky. Několikrát zdůraznil, že je potřeba zajistit hranice Schengenského prostoru, tedy prostoru s volným pohybem osob. „Musíme vědět, kdo sem přichází. Je potřeba migranty prověřovat, na hotspotech zjišťovat, kdo je opravdu uprchlík, kdo ekonomický migrant a kdo sem přichází z jiných důvodů," řekl jasně. „Evropa nemá kapacitu na spasení těch tří miliard lidí, žijících ve světě pod hranicí chudoby," dodal.

V ČR bylo zadrženo 150 převaděčů

Diskusi otevřela poslankyně Marie Benešová otázkou, jak hodlá Evropská unie bojovat s pašeráky lidí. „Pracuje na tom Europol, bylo zabaveno poměrně velké množství plavidel pašeráků. Líbilo by se mi potápění těch prázdných lodí, ale tam ještě nejsme," nastínil ministr. Podle něj je potřeba zabavovat také majetek pašeráků. „Jsou to vysoce organizované skupiny, kterým je jedno, co pašují. Kdo dřív pašoval třeba cigarety, teď jsou to lidé. Odhaduje se, že se na tom podílí asi 30 tisíc lidí napříč spektrem, různých národností," upozornil M. Chovanec. Přímo v naší zemi bylo podle jeho slov dosud zadrženo asi 150 převaděčů.

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) hovoří se starostou Loun Radovanem ŠabatouDalší dotazy směřovaly pochopitelně k detenčnímu zařízení v Drahonicích na Podbořansku. „Když tam ti lidé drželi hladovku, chtěli odejít, proč jste je nepustili?" ptal se jeden z občanů. „Pokud někdo přichází bez platných dokladů, už musí strpět detenci. A my se snažíme, aby byla co nejkratší. Dělali jsme to nejlepší. Když takového člověka zachytíte na hranicích, víte odkud přichází, jestli chce u nás azyl. Pokud bychom ho jen tak pustili třeba do Německa, tak ho k nám potom mohou vrátit a my ho budeme muset vyhostit třeba do Sýrie, což by bylo složité," vysvětlil ministr Chovanec.

V zadržovací detenci je 120 lidí

Zároveň upozornil, že aktuálně je u nás v detenčních zařízeních pouhých 120 lidí. „Třeba v dříve kritizované Bělé-Jezové je teď devět lidí. Podmínky jsou tam nadstandardní. Chci věřit, že jaro nepřinese další stovky migrantů. Pokud je ale nebudeme takto zadržovat a řešit, staneme se tranzitní zemí," uvedl. „Je to ještě uprchlík, když projde třemi bezpečnými zeměmi? Minimálně 200 tisíc lidí letos skončí ve Švédsku. Velká část bez jakékoliv předchozí registrace. Nebuďme pouze koridorem. Kdyby i ostatní země plnily povinnosti, problém by mohl být menší," přemítá nahlas.

K Drahonicím směřovaly i další dotazy. Třeba od lounského zastupitele Pavla Csonky. „V tomto zařízení vzniká mnoho přestupků a obec stojí řešení v Podbořanech, pod které správně spadá, velké peníze. Je to účelné, má vůbec smysl to řešit?" ptal se. Ministr vnitra bez zaváhání odvětil, že to je proti zdravému rozumu. „Do týdne vydáme právní stanovisko. Věřím v refundaci od ministerstva," slíbil M. Chovanec.

Ministr: Pokud se krize nezhorší, Balková se otvírat nebude

Řeč přišla i na původně nepříliš přívětivé prostředí v detenčním zařízení v Drahonicích vůči ostraze, kterou z velké části tvoří členové Vězeňské služby. „Říkalo se, že o migranty je postaráno mnohem lépe, než o kluky, kteří tam slouží," připomněl Vladimír A. Hons, také lounský zastupitel. „Poprvé, když jsem o této situaci slyšel, řval jsem na svého náměstka, že jestli se to nezlepší, půjde tam bydlet s nimi," ujišťoval s úsměvem ministr. „Začátky byly opravdu pionýrské, ale pořád je to polovojenský sbor, nějaké nepohodlí musí vydržet. Situace se postupně zlepšila," dodal.

Připomeňte si: Zařízení v Drahonicích se zlepšilo, chválil ministr

Zadržení cizinci jasně ukazují, že už za mřížemi být nechtějíMístostarosta Loun Jan Čermák se zase zajímal o případné otevření detenčního zařízení v Balkové, jen pár kilometrů od Drahonic. „Pokud se krize nezhorší, není důvod Balkovou otevírat. Nyní je objekt zakonzervovaný. Ale od kolegy Pelikána (ministr spravedlnosti Robert Pelikán - pozn. red.) jsme si Drahonice půjčili na rok, pak že je bude potřebovat znovu pro věznici. Pak se třeba otevře Balková," vysvětlil Milan Chovanec.

Zazněl také zásadní dotaz na ministrův názor na v podstatě náhlý začátek masivní migrace. „Co za tím je? Jaká politická síla se snaží Evropu takto hospodářsky zničit," ptal se jeden z přítomných. „V podstatě se destruovala Libye, Sýrie … Ti lidé hledají nový život, novou šanci. UNHCR (Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky - pozn. red.) náhle snížil podporu v těch uprchlických táborech a ti lidé se prostě hnuli. K tomu se přidal efekt davu, vstřícné vyjádření Německa a zavádějící sliby organizovaných převaděčů. To je ale otázka i dalších zemí, z kterých lidé odcházejí z ekonomických důvodů. Byla to souhra okolností," míní ministr vnitra.

Pozemní operace vůči takzvanému Islámskému státu podle něj není nejlepší nápad. „Odhaduje se, že v jejich řadách bojuje asi pět až deset tisíc lidí z Rakouska, Holandska, Německa, Itálie, Francie a dalších zemí. Pozemní operace by je mohla přimět k tomu, aby se vrátili do těchto zemí. Islámský stát je myšlenka, prapor, ke kterému se hlásí různé organizace. Nikoliv klasická armáda. Bojovat s ním je velmi složité. Kdyby dosáhl takové organizovanosti a připravil několik útoků najednou, Evropa bude mít velké problémy. Jen v podstatě pár lidí při útocích v Paříži na sebe navázalo desetitisíce příslušníků bezpečnostních složek," ví Milan Chovanec. Pomoci podle něj může posílení práce tajných služeb a Europolu. „A brát vážně ochranu Schengenu," dodal ministr vnitra.

Čtěte také: Desítky lidí protestovaly v Drahonicích proti zadržování uprchlíků