Silniční most přes řeku Ohři u Hradiště na Žatecku je od tohoto týdne úplně uzavřený. Důvodem je jeho rozsáhlá rekonstrukce za přibližně 47 milionů korun.

Šedesát let starý most mezi Hradištěm a Lišany je ve špatném stavu. Stavbaři jej při rekonstrukci skoro celý odstraní, zůstanou jen dva pilíře v řece Ohři a podpěry mostu na obou březích.

„Celá mostovka bude odstraněna a nahrazena dvanácti betonovými prefabrikovanými nosníky. Vyrobené budou v Brandýse, nákladní auta je přivezou přímo na místo,“ vysvětlil Libor Stefan, stavbyvedoucí z firmy SMP CZ, jež rekonstrukci mostu zajišťuje.

V rámci rekonstrukce se už na vozovku mostu nevrátí žulová dlažba, nahrazena bude asfaltem. Místo betonového zábradlí bude ocelové.

Práce na mostě mezi Hradištěm a Lišany mají trvat několik měsíců. Přes most nebude možné ani přejít.

„Vzhledem k tomu, že dodavatel použil novou technologii, je reálná naděje, že do předčasného užívání pro pěší bude most uveden ještě letos. Termín dokončení celé stavby je určen na duben příštího roku,“ uvedl Zbyněk Šebesta z odboru kanceláře hejtmana Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Objížďka přes Selibice a Zálužice

Omezena je tak cesta ze Žatce do Postoloprt. Řidiči musí hledat jinou trasu. Objížďka vede přes most v Zálužicích a Selibice. I tento most je ale ve špatném stavu, kraj proto počítá i s jeho rekonstrukcí.

Rekonstrukce mostu v Hradišti měla začít už na konci loňského roku, ale Úřad pro hospodářskou soutěž zrušil, po odvolání jedné z firem, výsledek zadávacího řízení. Ústecký kraj, vlastník mostu, tak výběr firmy musel zopakovat.