Zhruba dvě stě smrků bude zřejmě muset být pokáceno na území Žatce a jeho místních částí. Během několika málo týdnů zhnědly a jejich suché jehličí se sype k zemi. Může za to mšice smrková, která se přemnožila v důsledku dvou po sobě jdoucích mírných zim v Česku.

Pracovnice odboru životního prostředí žatecké radnice v současné době stav stromů na území města monitorují. Stejně tak jako v místních částech, kterými jsou Bezděkov, Záhoří, Velichov, Trnovany, Milčeves a Radíčeves. „Jsme zhruba v polovině, prošly jsme například žatecké Podměstí. Zatím jsme narazily na necelou stovku stromů, které jsou hodně zasažené a budou se muset pokácet. Vypadá to, že celkový počet takovýchto smrků se bude pohybovat kolem dvou set. Ale ještě uvidíme po úplném dokončení průzkumu," sdělila Kateřina Frýdová ze žatecké radnice.

Psali jsme: Smrky uschly a zhnědly, zničily je mšice 

Mšice napadá spodní stranu jehličí smrků a vysává z něj živiny. Jehličí následně zhnědne a opadá. Usychají smrky, které nejsou v Česku původní. Tedy smrk stříbrný a smrk pichlavý. Třeba smrk ztepilý zasažený není.

Ochrana proti mšici je v obydlených částech měst komplikovaná. Chemický postřik může vyvolat potíže u obyvatel či jejich zvířat, proto k němu v Žatci přistoupí zřejmě jen na velmi omezeném množství stromů. „Možností je také méně napadené stromy zalévat, neboť vlhko mšicím neprospívá. K tomu bychom mohli v Žatci také přistoupit," vysvětlila Kateřina Frýdová. A u stromů, které jsou hodně zasažené, nezbude nic jiného než kácení. „Nemusí to být hned, stromy nejsou nebezpečné. Trvá určitý čas, než zasažený strom odumře celý," vysvětlila K. Frýdová.

Problém s napadenými smrky řeší celá řada měst v kraji. Například v sousední Kadani budou muset zřejmě pokácet zhruba 250 stromů. V Chomutově škůdci napadli víc než polovinu stromů.