Takzvaná plážová knihovna, umožňující milovníkům koupání vypůjčit si knihu nebo časopis a v rámci odpočinku v areálu si ji v klidu přečíst na dece či na lavičce, zahájila s prázdninami znovu provoz na městském koupališti v Lounech.

Službu lidem na koupališti poskytuje Městská knihovna Louny, a to už sedmým rokem. „Je to díky dobré spolupráci knihovny s městem a provozovateli koupaliště,“ uvedla Dagmar Kučerová, ředitelka Městské knihovny Louny.

Plážová knihovna v areálu koupaliště není otevřena úplně každý den, ale pouze při pěkném teplém a slunečném počasí, kdy se předpokládá dobrá návštěvnost koupaliště. "Otvíráme vždy za krásného slunného počasí. Někdy záleží i na tom, jak mají knihovníci čas na službu na koupališti," upřesnila Dagmar Kučerová. „Milovníkům četby a relaxace u vody nabízíme spoustu krásných odpočinkových knih, časopisy, denní tisk, pro děti připravujeme i hry a soutěže,“ dodala.

LOUNSKÉ PODLESÍ SOUTĚŽILO. Různé netradiční soutěže si vyzkoušely týmy z obcí z Lounského Podlesí na tradičním zábavném setkání.
OBRAZEM: Skok na špek, chytání párku... Lounské Podlesí soutěžilo

Vypůjčení v plážové knihovně je bezplatné. Využít služeb „plážovky“, jak se tato knihovna sama označuje, může kterýkoli návštěvník koupaliště. Není tedy nutná podmínka, že by muselo jít jen o registrované čtenáře z knihovny. Každý rok během celé sezony využijí jejich služeb v areálu koupaliště stovky lidí.

V regionu severozápadních Čech je tato služba zcela ojedinělá; veřejné knihovny jinde neposkytují knížky a čtivo na koupalištích či v rekreačních oblastech. Pouze v Klášterci nad Ohří na dětském a sportovním hřišti je od dubna umístěna veřejná knihovnička, vyrobená ze staré ledničky, kde si zájemci při pobytu třeba s dětmi na hřišti mohou půjčit knihu či časopis "na lavičku" a při odchodu ho mají zase vrátit na místo. Toto půjčování probíhá formou samoobsluhy, na místě tedy není přítomen pracovník knihovny.