Nadace Via už podevatenácté ocenila jednotlivce a firmy, kteří pomáhají změnit své okolí a darují druhým svůj čas, energii, znalosti či peníze. V minulých dnech vyhlásila letošní vítěze Ceny Via Bona za filantropii. Nezávislé komise vybraly vítěze v šesti kategoriích.

Patří k nim například Zdeňka Mocňáková, která navzdory svému upoutání na invalidní vozík pomáhá jiným lidem s postižením a seniorům. Získala ocenění v kategorii „Srdcař" pro ty, kteří pomáhají zejména svým zápalem a energií.

Speciální ocenění veřejnosti

Speciálním, sedmým oceněním, je Cena veřejnosti, kterou zaštítila Česká televize, hlavní mediální partner Ceny Via Bona. Její vítěz vzešel z hlasování na webových stránkách Nadace Via, a to ze všech nominovaných příběhů. Nejvyššího počtu hlasů nakonec z patnácti nominovaných příběhů získala výše zmíněná Zdeňka Mocňáková.

Od svých 25 let je Zdeňka Mocňáková upoutána na vozík, přesto věnuje svůj volný čas pomoci seniorům a zdravotně znevýhodněným. V Lounech zřídila službu Senior taxi pro lidi, kteří se obtížně pohybují. Ve Svazu tělesně postižených Zdeňka Mocňáková už skoro 30 let zvyšuje povědomí o životě a problémech lidí s postižením.

Nadace Via vznikla v roce 1997. Podporuje aktivní lidi, kteří chtějí společně měnit své okolí k lepšímu. Snaží se přispět k rozvoji komunitního života a usiluje o to, aby se filantropie stala běžnou součástí života v Česku.

Cena Via Bona je ocenění, které už 19 let udílí Nadace Via jednotlivcům a firmám za významné a inspirativní počiny v oblasti filantropie. Nadace Via udělila tuto cenu poprvé v květnu roku 1998 s cílem obnovit zpřetrhanou tradici filantropie v Česku.

Zdeněk Mihalco