V areálu rozbouraného cukrovaru v Lenešicích u Loun začalo v úterý přesně podle plánu natáčení dvoudílného německého filmu s názvem Žebřík do nebe.

Děj se odehrává v roce 1947 v Kolíně nad Rýnem a vypráví příběh jedné z mnoha německých žen, které ve válce přišly o muže a v těžkém období se musely prokousávat životem. „V ruinách lenešického cukrovaru jsme našli ideální podmínky pro filmování, protože jsme měli základ poválečného Kolína nad Rýnem, poničeného bombardováním, do kterého stačilo dostavět kulisy," uvedl Michal Pokorný, jehož firma Mia Film natáčení v Česku zajišťuje jako koprodukční společnost. Vedle rozvalin cukrovaru tak vyrostly trosky kolínských ulic včetně kina nebo holičství. Kulisy se v areálu bývalého cukrovaru stavěly několik týdnů už od července.

Hlavní role ztvární populární herci

Film je určen pro televizi a na německých obrazovkách se objeví příští rok o Velikonocích. Režie se ujal Carlo Rola, jenž je podepsán například pod sérií kriminálek s komisařkou Rosou Rothovou. V hlavních rolích se představí herci Axel Prahl a Christiane Paulová, kteří jsou v Německu velmi populární. Později by film mohli vidět i diváci v ČR, ale jen tehdy, pokud o dílo projeví zájem některá z tuzemských televizí.

Hlavním producentem je bavorská společnost Bavaria Film, českým koproducentem je Mia Film. Rozpočet díla je 6,7 milionu eur, tedy asi 187 milionů korun. Z toho téměř 20 milionů korun poskytla prostřednictvím Státního fondu pro podporu a rozvoj kinematografie jako pobídku pro filmaře česká strana.

„Při měsíční přípravě natáčení jsme využívali místní pracovníky," uvedl Michal Pokorný. Česká část filmového štábu podle něj představuje zhruba stovku lidí, Němců je 25. Češi se představí i ve vedlejších rolích, domácí je samozřejmě i kompars.

Místní se objeví v komparzu

Přínos z filmování, které potrvá tři týdny, si slibuje i vedení Lenešic, kde žije bezmála 1500 obyvatel. „Doposud pro nás byl zchátralý cukrovar spíše nevýhodou, teď to je výhoda," řekl už dříve místostarosta Jan András. Obec chce peníze, které by jí filmování mělo přinést, později využít k přeměně torza cukrovaru na parcely pro výstavbu rodinných domů.

Film Žebřík do nebe se bude zčásti natáčet i v Praze. „Hlavní těžiště natáčení v ČR je však v Lenešicích," dodal Michal Pokorný.

Němečtí filmaři se v okrese Louny objevují letos už podruhé. Na jaře natáčeli v Běsně u Kryr na Podbořansku, jež představovalo v jejich seriálu obec, kterou před rokem 1989 procházely hranice tehdejších NDR a NSR.

Vladimír Škaloud