V žateckých městských lesích u Holedeče se dokončuje rekonstrukce naučné stezky. Řada nových herních prvků už je hotová, k úplnému dokončení dojde během letních prázdnin. Budou se například ještě instalovat informační tabule, jež popisují život v lese, nebo dřevěné obrázky místních zvířat, které vyrábějí odsouzení z Věznice Nové Sedlo v rámci dlouhodobé spolupráce s městem Žatec. Už nyní je ale podél stezky namontováno osm různých herních prvků a šest fitness prvků nebo altán pro odpočinek.

Náklady na projekt s názvem Lesní putování s Hopíkem – Naučná stezka Holedeč jsou 712 tisíc korun. Celé je zaplatí peníze z programu Evropské unie, konkrétně dotace z Programu rozvoje venkova.

Běh Oldřicha a Boženy v Peruci
Kulturní tipy na pátek a víkend

K rekonstrukci naučné stezky radnice přistoupila kvůli tomu, že původní podoba trasy už nebyla vyhovující – chyběly odpadkové koše, místo pro odpočinek i zajímavosti, které by přiměly žatecké občany vydat se do příměstského lesa. „Stezku jsme chtěli inovovat už delší dobu. Naším cílem je přimět zejména děti, aby měly důvod chodit do přírody. Ale hledali jsme vhodný dotační zdroj, abychom nezatěžovali městský rozpočet,“ vysvětlila starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Naučná stezka vznikla před zhruba deseti lety, je dlouhá dva a půl kilometru. Po dokončení zmíněného projektu ji bude tvořit osm herních prvků, šest fitness prvků, 20 informačních tabulí, 10 laviček, 10 odpadkových košů, zastřešený altán, broukoviště a tři odpočívadla se stříškou, lavicemi a stoly.

Naučná stezka se jmenuje podle Hopíka, postavičky, která se v posledních letech stala symbolem chmelařské tradice města. Je oblíbená hlavně mezi dětmi, proto po něm dostala stezka jméno.

Cyklo–běh za Českou republiku bez drog v Žatci
Cyklo-běh pobídl v Žatci k životu bez drog