Na silnicích začínají nejčernější dva měsíce v roce. Letní prázdniny bohužel patří tradičně k období, kdy při dopravních nehodách umírá nejvíce lidí.

Loni během července a srpna zahynulo na silnicích České republiky těžko uvěřitelných 204 občanů. „Každý pátý usmrcený při dopravní nehodě zemřel v loňském roce v období prázdnin. To jsou smutná čísla, která se musí změnit,“ řekl ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Severní Čechy nejsou bohužel výjimkou. Loni se tam během letních prázdnin stalo téměř tři tisíce nehod. Nepřežilo je 15 lidí. Zraněno bylo více než 600 osob, z toho 92 těžce. Tragičtější byl červenec, kdy na silnicích severních Čech zemřelo 10 občanů. Nejvíce, pět lidí, zahynulo při dopravních nehodách na Lounsku. Dvě osoby zemřely v České Lípě. Jeden člověk zahynul v Děčíně, Chomutově, Litoměřicích a Ústí nad Labem. V srpnu zbytečně zahynulo na severu Čech pět lidí – dva na Chomutovsku, dva na Litoměřicku a jedna osoba na Děčínsku.

Policie vzhledem k černým statistikám letos o prázdninách přitvrdí a chce si během července a srpna na řidiče pořádně „posvítit“. Chystá řadu regionálních dopravních akcí. Do boje s piráty silnici bude zapojen i vrtulník, který by měl během července vzlétnout čtrnáctkrát.

Policejní opatření: rychlost, alkohol

Hlídky na silnicích se pak budou zaměřovat především na dodržování rychlosti a alkohol za volantem. Lidé totiž stále neváhají po vypití několika sklenic piv či kořalky usednout za volant. Během loňských prázdnin byl alkohol zjištěn u 159 řidičů, kteří havarovali v severních Čechách.

„Lidé na dovolené si často neuvědomují možné účinky slunce a alkoholu. Léto přináší mnoho příležitostí, kdy je konzumován alkohol na volných plochách, pod zářícím sluncem – ať jsou to setkání s přáteli, zahradní párty, ale i koncerty a open - air festivaly,“ přiblížila jeden z důvodů zvýšené letní nehodovosti Zuzana Ambrožová z oddělení BESIP. Policisté budou během prázdnin osobní automobily též na silnicích vážit. Někteří lidé jsou totiž schopni při cestě na dovolenou svůj vůz nacpat až po střechu, což může přispět k dopravní nehodě. Řidič díky věcem v autě třeba nevidí do zrcátek, přeplněné auto je přetížené a mnohem hůře ovladatelné.

Smrt na severu Čech

Červenec 2008 – 10 smrtelných nehod

Lounsko – 5 mrtvých osob
Česká Lípa – 2 mrtví
Děčín – 1 mrtvý
Chomutov, Litoměřice, Ústí nad Labem, Děčín – 1 mrtvý

Srpen 2008 – 5 smrtelných nehod

Chomutovsko – 2 mrtví
Litoměřicko – 2 mrtví
Děčínsko – 1 mrtvý

Aranžovaná nehoda na festivalech

Ministerstvo dopravy v létě ještě více posílí kampaň Nemyslíš - zaplatíš!

V rámci tohoto dlouhodobého projektu je připraven netradiční varovný zážitek pro účastníky letních hudebních festivalů. Desítky tisíc mladých lidí se během prázdnin stanou svědky aranžované autonehody.

Rady od policie pro řidiče

Před odjezdem dostatek spánku a klidu
Na dovolenou vyjet dříve
Nepřeceňovat vlastní síly při řízení vozidla
Zvolit dostatečný počet přestávek, dodržovat pitný režim
Sledovat dopravní informace prostřednictvím médií
Sledovat situaci v silničním provozu, zbytečně se nerozptylovat
Dbát na pokyny policistů, dopravní značení apod…
Pro děti používat odpovídající sedačky
Řádně upevnit a zajistit náklad, věci ve vozidle i na vozidle (kola, apod..)
Nemít u sebe při řízení ostré předměty