Největší chmelařské muzeum na světě, v Žatci, si připomnělo 20. výročí od otevření. Unikátní je rozlohou svých výstavních ploch i množstvím exponátů. Zajímavé je také tím, že jej založili sami chmelaři. Rodiny pěstitelů jsou stále největšími „dodavateli“ nových exponátů.

„Statistiku návštěvnosti si vedeme teprve deset let. Od roku 2007 do června 2017 nás navštívilo 40 tisíc lidí. Návštěvnost se každoročně zvyšuje,“ řekl Vladimír Valeš z chmelařského muzea při páteční slavnosti u příležitosti kulatého výročí. „Za těch 20 let se muzeum proměnilo. Snažíme se zaměřit také na rodiny s dětmi, otevřeli jsme proto cestu chmelového skřítka,“ dodal.

Ilustrační foto.
Loni se vyvezl chmel za miliardu, většina vyrostla na Žatecku

Chmelařské muzeum v Žatci je součástí turistického areálu Chrám chmele a piva. Expozice se nacházejí na čtyřech tisících metrech čtverečných výstavní plochy v několika poschodích historické budovy z 19. století, která dříve sloužila sama jako sklad chmele a balírna. Muzeum představuje vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti. K vidění je řada fotografií, písemností i nástrojů, u vstupu je stará česačka chmele.
„Naši činnost jsme propojili s řadou pěstitelů chmele, od jejich rodin díky tomu získáváme cenné historické exponáty. Ať již různé věci nebo písemnosti,“ vysvětlil Vladimír Valeš.

Za vnikem muzea stojí žatecké Chmelařství – tradiční podnik v oblasti pěstování a zpracování chmele. „Jsem pravděpodobně nejčastějším návštěvníkem muzea. Vodím do něj řadu delegací z pivovarů celého světa, s pýchou jim ukazuji muzeum s historií našeho oboru,“ řekl Zdeněk Rosa, předseda představenstva Chmelařství.

Jízdní kola jsou vyvedena v symbolech hlavních surovin pro výrobu piva
Chrám chmele a piva v Žatci začne od soboty půjčovat kola