Česká obchodní inspekce (ČOI) v úterý 11. ledna poprvé zveřejnila seznam čerpacích stanic, u nichž zjistila nedostatky v jakosti nebo složení prodávaných pohonných hmot.

Z okresu Louny se na něm objevila jediná pumpa. A to v Kryrech, kterou provozuje společnost Swiss tank. Kontroloři na ní loni v polovině července načerpali naftu, která měla nižší bod vzplanutí, než určují normy. Společnost za to dostala pokutu padesát tisíc korun.

Na zveřejněném seznamu je zhruba padesátka benzínových stanic a jsou mezi nimi hlavně ty menší. U každé pumpy ČOI uvádí provozovatele, výši pokuty a provinění.

Na webu České obchodní inspekce se objevil přehled pokut, které nabyly právní moci v roce 2010. „Seznam chceme každý měsíc aktualizovat,“ uvedl Jan Štěpánek, pověřený řízením ČOI. Inspekce dlouhé roky odmítala seznam pump s nekvalitními pohonnými hmotami zveřejňovat, změna přišla až nyní.

Kontroloři mají nově k dispozici také mobilní laboratoř. „Jakmile dostaneme informaci o podezření na prodej nekvalitního paliva, můžeme být na místě velmi rychle. Pokud se podezření potvrdí, naši inspektoři jeho prodej okamžitě zastaví,“ řekl Jan Štěpánek.