Interní a chirurgické oddělení v Nemocnici v Lounech končí.

V pondělí 11. ledna odpoledne se tak vyplnily fámy, které již několik týdnů kolovaly po městě.

Situace přinese komplikaci hlavně pacientům, kteří budou déle čekat na ošetření, a záchranné službě, která bude rozvážet zraněné do okolních nemocnic.

Ještě v dopoledních hodinách nový ředitel Antonín Strolený, který po novém roce náhle vystřídal Jana Christopha, informaci nevyvrátil ani nepotvrdil. „Jednáme s pojišťovnou, nejsem schopen dát přesné údaje,“ uvedl (čtěte zde).

Starosta města Jan Kerner považoval informace za fámy a nechtěl uvěřit, že by nemocnice skončila. „Takových „zaručených“ fám po městě kolovalo již několik,“ odpověděl na dotaz Deníku před několika málo hodinami.

Najednou je všechno jinak

Odpoledne bylo už vše jinak. „Dostal jsem informaci z vedení nemocnice, že akutní péče v lounské nemocnici k 1. únoru skutečně končí. Je to pro nás nová informace, kterou se budeme zabývat,“ sdělil Jan Kerner.

Otázník nyní visí také nad víkendovou pohotovostní službou pro dospělé, kterou zajišťovalo právě interní oddělení a na kterou dostává nemocnice finanční podporu od města. „Zatím nedokážu říct, co bude dál. Mám naplánovanou schůzku s praktickými lékaři, se kterými o tom budu jednat. Jednat budeme i s nemocnicí,“ uvedl Jan Kerner.

Akutní lékařská péče se pacientům vzdálila. „Zavření oddělení bude znamenat prodloužení transportní vzdálenosti. Žatecká nemocnice nemá dostatečnou kapacitu, aby pokryla celou spádovou oblast, pacienty budeme transportovat do okolních okresů,“ uvedl Čestmír Novák, vedoucí oblasti Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

Nemocnice Louny je soukromým podnikatelským subjektem, konkrétně akciovou společností. Na rozdíl od zařízení v Žatci, které provozuje město, nemá lounská radnice na rozhodování společnosti vliv.