Vedení soukromé nemocnice v Lounech si nenechalo líbit slova místostarosty Jana Čermáka, který okomentoval prodej polikliniky.

Poté, co vlastník nemocnice v tichosti prodal polikliniku pražské firmě Retarder, místostarosta prohlásil, že nemocnice už není pro město seriozním partnerem pro jednání. Město mělo samo zájem odkoupit polikliniku, aby byl zajištěn její chod.

Nemocnice přitom odmítá, že by se dohodla s městem na přednostním prodeji. „Rozhodně není pravdou, že by se nemocnice vůči městu vyjádřila tak, že se poliklinika prodávat nebude. Bylo pouze řečeno, že se nebude prodávat za podmínek navržených městem, které byly naprosto nepřiměřeně nízké a pro nemocnici nevýhodné. Nemocnice Louny, a.s. jako výlučný a suverénní vlastník nemá vůči komukoli povinnost "nechat si schvalovat" svá rozhodnutí,“ uvádí v obsáhlém prohlášení představenstvo společnosti, předsedou je ředitel Antonín Strolený. (Plné znění vyjádření najdete na této straně dole!)

„Nemocnice o našem zájmu věděla,“ tvrdí zase město. „O žádné ceně jsme oficiálně nejednali. Ze strany nemocnice nás ani nikdo neinformoval, že se polikliniku chystají prodat. Ředitel nám jasně řekl, že se prodávat nebude a pokud ano, tak odstoupí,“ zdůraznila tajemnice Městského úřadu Louny Renáta Čapková.

Účel polikliniky by měl být zachován

Polikliniku nyní získala pražská soukromá společnost Retarder, a. s. „V rámci jednání o převodu nemovitostí bylo deklarováno, že nový vlastník, jemuž nepochybně a jednoznačně jde o zachování dosavadního provozu a struktury nájemních vztahů, nebude podmínky nájmů a užívání prostor zásadním způsobem měnit,“ píše se v prohlášení nemocnice.

Prohlášení však už nevyvrací možnost, že se nájmy lékařům, kteří tam mají ordinace, zvýší. „Tím samozřejmě není dotčena možnost individuálních jednání nového vlastníka s nájemci, případně úprava smluv či jejich doplnění například o inflační doložku a podobně.“

Některé ambulance, RTG, RHB a DIOP, které provozuje nemocnice, zůstanou zachovány. Prodej polikliniky by neměl mít vliv ani na chod dětské pohotovosti a před pár dny znovuobnovené pohotovosti pro dospělé.

Město už je chytřejší - připravuje se na všechno

Město se však s předstihem pro jistotu připravuje i na variantu, že lékaři začnou z polikliniky odcházet. „Budeme sledovat jednání nového vlastníka s lékaři. Připravujeme plán pro situaci, kdyby lékaři odcházeli. Máme vytipované objekty, kde bychom byli schopni vybudovat městskou polikliniku,“ nastínila tajemnice.

Situaci sleduje i oblastní sdružení České lékařské komory. „O prodeji jsem byl oficiálně informován 16. března. Podle ředitele nemocnice vlastník splní příslib a lékaři dostanou nabídku na uzavření nových smluv na dobu určitou s možností prodloužení na žádost lékaře. Výše nájmů má být zachována. Pokud budou tyto podmínky splněny, nehrozí riziko uzavírání lékařských praxí,“ sdělil předseda sdružení Milan Králíček.

Vlastník nemocnice, který je anonymní, prodal polikliniku několik týdnů poté, co ohlásil uzavření interního a chirurgického oddělení, z nemocnice se tak stala léčebna dlouhodobě nemocných.

Čtěte také: Vlastník nemocnice v tichosti prodal také polikliniku

Prohlášení Nemocnice Louny, a.s. ke zprávám v tisku


S ohledem na neadekvátní a zjevně nezasvěcenou reakci k prodeji budovy polikliniky publikovanou v denním tisku, považuje společnost za nutné se k věci alespoň ve stručnosti vyjádřit a uvést věci na pravou míru.

Je pravdou, že Nemocnice Louny,a .s. prodala budovu polikliniky společnosti Retardér, a.s.

Nemocnice Louny, a.s. však sama na vlastní účet a vlastním jménem kromě RDG, RHB a DIOP a některých ambulancí, žádné činnosti v budově polikliniky neprovozovala a nevykonávala. Vyjmenované provozy zůstávají i nadále zachovány v rámci nemocnice. Většina nebytových prostor v poliklinice je již po dlouhou dobu pronajata lékařům a dalším specialistům v oboru zdravotní péče, případně dalším obslužným provozům (trafika, občerstvení, prodejna zdravotnických potřeb, atd.).

Je důležité připomenout, že změna vlastnictví nemovitosti nemá vliv na právní postavení pronajímatele, ten vstupuje do práv a povinností předchozího vlastníka a musí také tudíž respektovat a ctít nájemní vztahy. S ohledem na stavebně-technické určení budovy (kolaudace) nelze budovu využívat k jiným účelům, než doposud. V rámci jednání o převodu nemovitostí bylo deklarováno, že nový vlastník, jemuž nepochybně a jednoznačně jde o zachování dosavadního provozu a struktury nájemních vztahů, nebude podmínky nájmů a užívání prostor zásadním způsobem měnit. Tím samozřejmě není dotčena možnost individuálních jednání nového vlastníka s nájemci, případně úprava smluv či jejich doplnění např. o inflační doložku apod..

Nemocnice Louny, a.s. nadto má na základě smluvních vztahů nadále zachován provoz RDG, RHB, DIOP a některé ambulance, a to i s ohledem na předchozí jednání s městem, které zejména v případě RDG chce provoz zachovat a kontrolovat. Není bez významu podotknout, že kraj prodal v roce 2004 zadluženou nemocnici. Právě proto je Nemocnice Louny, a.s. nucena využívat v případě nezbytné potřeby i možnost prodeje majetku, jehož je konec konců suverénním vlastníkem. Jakožto výlučný a suverénní vlastník nemá vůči komukoli povinnost „nechat si schvalovat“ svá rozhodnutí, samozřejmě své vlastnické právo musí vykonávat za podmínek zákona, což činí.

Rozhodně není pravdou, že existovala dohoda s městem o přednostním prodeji, rozhodně není pravdou, že by se nemocnice vůči městu vyjádřila tak, že se „poliklinika prodávat nebude“, jak nyní podle tisku tvrdí zástupci města. Bylo pouze řečeno, že se nebude prodávat za podmínek navržených městem, které byly naprosto nepřiměřeně nízké a pro nemocnici nevýhodné, nepostačující pro řešení její nepříznivé finanční situace. Důrazně také odmítáme tvrzení, že Nemocnice Louny, a.s. není důvěryhodným partnerem, že její přístup vůči městu je neseriozní.

představenstvo Nemocnice Louny, a.s.