Reaguji na články o chybějící lékařské pohotovosti v Lounech, které v minulých dnech otiskl Deník. Nezasvěcenému čtenáři se může zdát, že lounská nemocnice má významný podíl na současné situaci. Dovoluji si zdůraznit, že Nemocnice sv. Alžběty za současný stav nezodpovídá, zajištění ambulantní pohotovostní služby není její povinností.

Přesto lékaři interního a chirurgického oddělení v mimopracovní době občanům spádové oblasti potřebnou ambulantní péči zajišťují od té doby, co praktičtí lékaři odmítli pohotovost sloužit. Občané Lounska možnost vyšetření a ošetření na příjmových ambulancích lůžkových oddělení také poměrně hojně využívají.

Nemocniční lékaři poskytují tuto péči zcela nad rámec svých náročných povinností na vlastních odděleních a bez jakéhokoli finančního ohodnocení. Jsou placeni pouze za ústavní pohotovost. Pokud vím, vedení nemocnice se snažilo přispět k zajištění ambulantní pohotovostní péče a jednalo s představiteli města. Vše ale zatím ztroskotalo na neochotě praktických lékařů sloužit za finančních podmínek, o kterých se nemocničním lékařům nemůže ani zdát.