Dvě trestní oznámení se rozhodla podat současná správní rada žatecké nemocnice na své předchůdce. Obě už prošetřuje policie, bývalé vedení nemocnice nařčení rezolutně popírá.

Informaci Deníku potvrdil starosta města a člen správní rady žatecké nemocnice Erich Knoblauch. „Ano je to pravda, byla podána dvě trestní oznámení,“ řekl.

Trestní oznámení byla podána na Jaroslava Hladkého, bývalého předsedu správní rady nemocnice, a bývalou ředitelku nemocnice Zdeňku Hauswirthovou. Policie už se případem zabývá.

„Mohu potvrdit, že služba kriminální policie a vyšetřování prošetřuje dvě oznámení na bývalé vedení žatecké nemocnice. Celá záležitost je ale na počátku vyšetřování, nemůžeme proto sdělit žádné podrobnosti,“ informovala Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR.

Jde o první přímé obvinění

Současné vedení už dlouho upozorňovalo na údajné nesrovnalosti v hospodaření žatecké nemocnice. Podaná trestní oznámení jsou ale prvním přímým nařčením.

Jedním z důvodů, proč bylo trestní oznámení podáno, je údajně neoprávněně přiznaná odměna tehdejší ředitelce Zdeňce Hauswirthové. Ta podle správní rady odešla sama na vlastní žádost. Odměna měla podle správní rady dosahovat několika set tisíc.

„Odměna vycházela z tzv. konkurenční doložky a byla podepsána pouze panem Hladkým a paní ředitelkou. Není tam podepsán nikdo další a odměna není ani v usnesení správní rady,“ sdělil Erich Knoblauch.

Další spory se vedou o byt, který byl přidělen bývalé ředitelce. Ten je prý užíván neoprávněně. „Bez vědomí vlastníka bytu, tedy města, tam byla prodloužena nájemní smlouva,“ pokračoval žatecký starosta.

Šetření v nemocnici stále probíhají, současná správní rada prověřuje také další části hospodaření. „Výsledek bych nechtěl předjímat, v současné době probíhá audit,“ dodal Erich Knoblauch.

J. Hladký: nemám se čeho obávat

Bývalé vedení nemocnice nařčení popírá. Současná správní rada se prý snaží odvést pozornost od skutečných problémů. „Nemám důvod se něčeho obávat, k práci v nemocnici jsem přistupoval čestně a nic jsem neprovedl. Po tom, co jsme pro nemocnici udělali je mi z těch oznámení špatně,“ reagoval Jaroslav Hladký, bývalý předseda správní rady.

„Mají problémy s provozem, nemocnice bude ve značné ztrátě, a tak chtějí odvést pozornost,“ myslí si.

Odměna prý byla vyplacena řádně. „Jednalo se o 140 tisíc a paní ředitelka na ní měla nárok,“ řekl Hladký.

Také v případě bytu nevidí žádné nejasnosti. „Je to nesmysl, smlouva byla řádně sepsána. Stejně tak jsou podepsány smlouvy i s dalšími doktory,“ hájil se.

Další soudní tahanice?

Bývalý předseda správní rady chce také podat žalobu. „Zvažujeme podání na Žatecký týdeník, který uvádí, že se hledají dary od sponzorů. My jsme peníze sháněli, dokonce jsme dávali nějaké ze svého a oni nás teď nařknou z toho, že jsme je někam zašantročili,“ rozčiloval se Jaroslav Hladký.

Spory ohledně hospodaření žatecké nemocnice vznikly po komunálních volbách v roce 2006. Po nich se vyměnilo vedení žatecké radnice a s tím i nemocnice. Současné vedení nemocnice viní své předchůdce z problémů, které nemocnici provázejí. Ta má problémy s personálním obsazením, má také mnohamilionové dluhy.