Zhruba milion korun chybí každý měsíc v rozpočtu žatecké nemocnice. Po uklidnění personální situace nastal ve zdravotnickém zařízení čas i pro vylepšení financí. Pomoci mají okolní obce i kraj. Nemocnice bude hledat zdroje i ve výdělečných oborech.

Už několik let se žatecká nemocnice potýká s velkou finanční ztrátou. V poslední době muselo město dvakrát poslat několikamilionovou dotaci, nemocnice totiž měla velké zpoždění při platbách za léky. Naposledy to bylo patnáct milionů korun.

Jedním ze způsobů snížení ztrát má být hledání výdělečných oborů a jejich zavádění v Žatci. „Chceme hledat nové kapacity ambulancí, provádět placené laboratorní odběry, u některých oborů připravujeme rozšíření činnosti, chceme rozšířit spektrum zákroků, které budeme moci provádět,“ řekl Zdeněk Bergl, ředitel nemocnice. „Více peněz chceme získávat i díky poskytování nadstandardních pokojů,“ pokračoval.

Podle informací Deníku vedení nemocnice a nová správní rada uvažují i o zcela nových oborech. Diskutuje se například o rehabilitačním oddělení nebo o zřízení CT pracoviště. „O CT uvažujeme již delší dobu, teď jsme ve fázi jednání, jak tuto službu v Žatci zavést. Rehabilitace je zcela nová myšlenka, budeme se tím zabývat, spočítáme, jestli by se nám vůbec vyplatila. Určitě o tom ale uvažujeme,“ potvrdil Bergl.

Další jednání s VZP

Vedení nemocnice se proto chystá jednat i s VZP. Ta totiž platí za výkony zálohově. Pokud by tedy nemocnice nové obory zavedla, peníze by dostala třeba až za rok. „Chceme o tom s pojišťovnami jednat, samozřejmě bychom potřebovali peníze dříve,“ řekl.

Loni a na začátku letošního roku zažila nemocnice několik bouří. Město i vedení nemocnice teď tvrdí, že situace se stabilizuje, byla zvolena nová správní rada a nemocnice je dobře nastartovaná. „Věříme, že do tří až pěti let dokážeme nemocnici stabilizovat. Chceme, aby byla co nejvíce soběstačná. Město může dávat peníze třeba na přístrojové vybavení, ale není dobré, pokud dlouhodobě posíláme miliony na provoz. To rozpočet dlouho neunese,“ řekl včera starosta Žatce a člen správní rady nemocnice Erich Knoblauch. Nemocnici ve čtvrtek 21. května zároveň navštívili senátor za okres Louny Marcel Chládek a předseda parlamentního zdravotnického výboru Jaroslav Krákora.

Vyjednávání o dotacích

Politici chválili žateckou nemocnici za krásné prostředí i odbornost lékařů. „Chceme pomoci nemocnici při vyjednávání s VZP i krajem, například při získávání dotací,“ uvedl Krákora.

Pomoc s VZP prý bude potřeba. „Jedná se o statisíce korun ročně pro každé oddělení, pokud by se nám podařilo lepší smlouvy s pojišťovnou vyjednat,“ upozornil Z. Bergl. Kraj se svých slibů prý nezříká. Už několik měsíců tvrdí, že bude nekrajským zařízením pomáhat. Ve svých nemocnicích totiž kraj odpouští zdravotnické poplatky, ostatní pacienti jsou tak znevýhodněni. „Kraj se k tomu zavázal a věřím, že slib splní. Třeba formou poskytnutí přístrojů,“ uvedl Hassan Mezian, krajský zastupitel a nově také člen správní rady žatecké nemocnice. Nemocnice chce hledat také pomoc v okolních městech a obcích.