Neustálé vyčkávání, obrovská nejistota, zdlouhavá dohadování, žádné konkrétní závěry. Taková je aktuálně situace v českém zdravotnictví. Totální chaos. Také žatecká nemocnice neví, jak bude od ledna fungovat. Bude plnohodnotnou nemocnicí nebo dvě oddělení uzavře, což by v budoucnu pravděpodobně vedlo k úplnému zániku? Neví se…

„Zatím pořád nemáme podepsané smlouvy na péči pro rok 2013 a další roky. Nejsme ale sami, drtivá většina nemocnic v republice je v podobné situaci," není se situací spokojený ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák.

Nejistota přitom zvyšuje napětí v nemocnicích, složité je udržet lékaře, kteří nevědí, jestli jejich oddělení bude pokračovat, v nejistotě jsou také zdravotní sestry a hlavně pacienti. Ti nevědí, jestli jejich nemocnice bude fungovat nebo zda budou muset jezdit za zdravotní péčí desítky kilometrů daleko.

Zbývají dva měsíce. Co dělají pojišťovny a politici?

Do konce roku už zbývají pouhé dva měsíce. Čas utíká strašně rychle a desítky nemocnic v České republice neví, jakou péči budou nabízet od ledna. Pojišťovny a politici oddalují nepopulární rozhodnutí o restrukturalizaci lůžek. Ohrožená jsou i dvě oddělení v Žatci. Dětské a gynekologicko porodnické oddělení stále neví, jak budou fungovat za pár týdnů nebo jestli vůbec v Žatci zůstanou.

„Zástupci pojišťoven v současné době intenzivně jednají se zástupci nemocnic. Pacientům deklarujeme, že kvalitní a dostupná zdravotní péče bude poskytována i po prvním lednu 2013," vzkazuje Jiří Rod, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) pacientům, že se průtahů nemusí obávat. Žádné konkrétní výstupy z jednání ale nechtěl konkretizovat.

Grafika

Vedení nemocnice je přesvědčené, že obě oddělení v Žatci zůstanou. Napovídají to prý výsledky jednání. „Jsem optimistou. Z jednání vyplývá, že chirurgie a interna by měly být bez změn. V případě gynekologie a dětského oddělení nás pojišťovny tlačí co nejvíce do jednodenní péče. Ale vypadá to, že i složitější operativa by u nás měla být zachována, takže zůstanou i lůžkové části oddělení. A když zůstane zachována operativa, věřím, že se podaří uhájit také porodnici," věří ředitel žatecké nemocnice.

Strach z negativního dopadu na volby

Na co se vlastně čeká? Proč ještě nejsou smlouvy podepsány? Vždyť o restrukturalizaci lůžek se mluví už od loňského podzimu, první termín, kdy mělo být známé, které nemocnice zaniknou a která oddělení budou zrušena, byl na konci června 2012. Jenže politici a pojišťovny odložili nepopulární rozhodnutí až po krajských volbách, báli se pravděpodobně negativních ohlasů. Teď je po volbách.

„Konečné výsledky vyjednávání budou známé na konci října. Dá se předpokládat, že zhruba s patnácti až dvaceti procenty nemocnic do konce roku nedojde k dohodě. Tyto nemocnice pak dostanou smlouvu na překlenovací dobu půl až jednoho roku, aby se vytvořil prostor pro další vyjednávání a nebyla ovlivněna péče o pacienty," prezentoval plán zdravotních pojišťoven mluvčí té největší Jiří Rod. Tedy další nejistota.

Dočasné prodloužení smluv se může týkat také žateckého zdravotnického zařízení. Vedení nemocnice dále vyjednává, spokojené ale zatím s výsledky schůzek a návrhem nové smlouvy není, není nic jistého. Pojišťovny tlačí na omezení péče v Žatci, přitom jde o jedinou nemocnici s akutní péčí v okrese Louny.

Očekává se tlak nového vedení kraje

Šéf žatecké nemocnice hodně spoléhá na nové vedení kraje. Už minulé zastupitelstvo se za nemocnici postavilo, v právě proběhlých volbách deklarovaly podporu ohroženému zdravotnickému zařízení všechna uskupení, která se mohou dostat k moci. Kraj sice přímo nerozhoduje o smlouvách, to je výsadní právo pojišťoven, politici ale na ně mohou vytvořit velký a rozhodující tlak. Navíc právě kraj si u pojišťoven objednává zajištění péče a může tak také na zástupce zdravotních pojišťoven tlačit. Ale čas běží…

„Spoléháme na nové vedení kraje. Všichni žateckou nemocnici podporovali, takže doufáme, že se za ni postaví a nenechají padnout dvě naše oddělení. Věříme, že kraj bude trvat na zachování nemocnice v Žatci," apeluje na nové krajské zastupitele Čestmír Novák.

Žatecká nemocnice je jedinou s akutní péčí v okrese Louny, má čtyři oddělení. Stará se o téměř 90 tisíc lidí. V minulých letech mělo zdravotnické zařízení finanční a personální problémy, ty se ale podařilo vyřešit. V nemocnici proběhly rekonstrukce za více než 300 milionů. V petici, která žádala zachování nemocnice, ji podpořilo téměř dvacet tisíc lidí, tedy každý třetí dospělý obyvatel regionu. Podporují ji také senátoři. Splňuje všechny podmínky pojišťoven.