Chcete pomoci žatecké nemocnici? Můžete! Stačí se vydat v úterý 22. května do Prahy na veřejné slyšení do Senátu. Třeba autobusem, který vypraví žatecká radnice.

Další veledůležitá bitva o dvě ohrožená oddělení čeká žateckou nemocnici. Argumenty proč rušit či zachovat porodnici a dětské oddělení si poslechnou senátoři, proti vedení zdravotnického zařízení budou diskutovat zástupci pojišťoven i ministerstva. Čeká se ostrý střet zbraní.

„Na veřejné slyšení v Senátu vypravujeme autobus pro veřejnost. Prosíme všechny zájemce, kterým není lhostejný osud žatecké nemocnice, aby si rezervovali místa do pátku 18. května do dvanácti hodin buď telefonem na čísle 415 436 400 nebo prostřednictvím mailové pošty na adrese antoni@mesto-zatec.cz," žádá Petr Antoni, jeden z organizátorů petice, díky níž se téma ohrožených dvou oddělení v žatecké nemocnici dostalo na půdu horní komory Parlamentu ČR. Pod petici za žateckou nemocnici totiž připojilo podpis sedmnáct tisíc lidí ze Žatce i širokého okolí.

Jediná funkční nemocnice v regionu

Žatecká nemocnice je totiž jedinou s akutní péčí v celém rozlehlém okrese Louny. A aktuálně jí hrozí zrušení dětského oddělení a gynekologie s porodnicí. „Pacienti mohou jezdit do jiných, vzdálenějších nemocnic, péči bez problémů převezmou," vzkazují totiž pacientům zdravotní pojišťovny, které nechtějí v rámci restrukturalizace lůžkové péče podepsat nové smlouvy o zajištění péče v Žatci.

Podle vedení nemocnice žatecké zdravotnické zařízení splňuje všechny požadavky a neušetří se, což má být hlavním hnacím motorem restrukturalizace. Zavřením dvou oddělení by se prý naopak utratilo více peněz. Větší nemocnice jsou dražší. Navíc, když byla před několika lety na devět měsíců porodnice v Žatci uzavřena, okolní špitály kapacitně nestačily, měly „plné ruce práce".

Bude se argumentovat

Veřejné slyšení v Senátu, kde chtějí zástupci nemocnice a města opět předložit důkazy, že lékaři jsou na úrovni, že porodnice splňuje požadovaný počet porodů za rok, a také chtějí vyvrátit podle nich nesmyslné představy o tom, že by se v případě uzavření dvou oddělení v Žatci ušetřilo, se bude konat v úterý 22. května od 10 hodin v Praze v sídle Senátu.

Kromě zástupců žatecké nemocnice a radnice budou diskutovat zástupci ministerstva zdravotnictví, šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák, ředitel krajské pobočky VZP nebo hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Přijít podpořit nemocnici může každý, kapacita sálu je 140 míst.

Začátek debaty v Senátu bude v 10 hodin, prezence účastníků od 9 hodin, potřeba je jen předložit doklad totožnosti.

Kdo nepojede vlastním autem, může autobusem. Přihlásit se je ale nutné rychle, místa ubývají. Kdo se přihlásí, pojede od žatecké radnice v úterý v 7.30 hodin. „Prosíme všechny zájemce o účast na jednání. Přijeďte a podpořte nemocnici svou účastí, zapojte se do diskuze," vyzývá znovu Petr Antoni lidi, kterým není osud nemocnice lhostejný k účasti na důležitém jednání v Praze.

Žatecká nemocnice má čtyři základní oddělení, od roku 1997 ji vlastní město. Investovalo do její rekonstrukce stovky milionů korun, stará se o téměř devadesát tisíc lidí a je jediná s akutní péčí v celém okrese Louny. Rozhodnout o osudu oddělení se má v červnu.