Byl pravděpodobně největší, policie zasáhla nejrazantněji, ale rozhodně nebyl první. Koncert neonacistických skupin v Žatci, který strážci zákona 28. března přerušili, byl už několikátým setkáním extremistů v okrese Louny. Každý rok policie zaznamená jeden sraz.

Výjimka? Vůbec. Srazy příznivců neonacistických hudebních skupin se v okrese Louny konají téměř každý rok. „V roce 2008 byly získány poznatky o plánované akci extremistů v Siřemi na Podbořansku. Účastníkům akce nebyl nakonec povolen vstup na pozemek, kde se akce měla konat,“ dokazuje aktivitu radikálů zpráva o trestné činnosti v okrese Louny za rok 2008.

Také v roce 2007 byl v regionu jeden sraz, opět na Podbořansku. „V červnu zaznamenala policie neoznámené shromáždění v Blatně. Do tamní restaurace Bílý dům dorazilo na pětačtyřicet vozidel. Akce byla monitorována soudním znalcem, nebyly zjištěny žádné projevy rasové a národnostní nesnášenlivosti,“ informovala tehdy Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

I Žiželice už zažily sraz extremistů, sjeli se před lety do tamního kulturního domu. Akce v Žatci před několika dny byla pravděpodobně ale největší, také zásah policie byl nejrazantnější. Do sálu vtrhly desítky těžkooděnců.

Rasistické pokřiky, hajlování a neonacistické pozdravy. Tak to mělo vypadat v Žatci v noci z 28. na 29. března. Tamní Lidový dům si totiž k „soukromé“ oslavě pronajali příznivci neonacistických hnutí. Vystoupit tam měly celkem čtyři kapely, včetně nejradikálnějšího německého uskupení Weisse Wölfe. Zatímco jiné skupiny své sympatie k neonacismu skrývají, toto uskupení se k nim hrdě hlásí.

Více o akci v žateckém Lidovém domě čtěte ZDE

Akce se zúčasnilo na sto padesát extremistů nejen z celých Čech, dorazily také „posily“ z Německa. „Předvedeno bylo celkem sedm osob, byli mezi nimi i cizinci. Nepodařilo se ale v takovém množství lidí prokázat, kdo konkrétně porušoval zákon,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Střelcová po zákroku, který zhruba o půlnoci odstartovali strážci zákona. Koncert monitorovali kriminalisté už ve večerních hodinách, zasáhnout ale mohli, až když byl dostatek důkazů o protiprávním jednání. Koncert tak přerušili právě o půlnoci. „Policie by mohla zasáhnout dříve, musela by ale jednoznačně prokázat, že uspořádáním koncertu chtěl někdo podpořit neonacistické hnutí s protiprávními cíli,“ řekl na dotaz Deníku Miroslav Mareš, politolog a expert na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity.

Podle odborníků bohužel není jasným důkazem ani nošení oblečení, které podporuje neonacistické hudební skupiny. Konkrétně na někoho v davu ukázat, že hajloval nebo vykřikoval rasistické pokřiky, je také složité. „U některých českých soudů to může být obtížné prokázat, protože státní zástupci i soudci vykládají zákon různě,“ vysvětlil Mareš.

Setkání v pohraničí jsou častá

Němečtí účastníci koncertu Deníkem osloveného politologa nepřekvapili. „V pohraničí je to běžné a oboustranné,“ sdělil.

Němci se v Čechách musí bát stejného postihu jako doma, některým to možná nedochází. To je jedno z možných vysvětlení, proč jich v Žatci bylo tolik. „Někteří se mohou domnívat, že situace u nás je benevolentnější, ale nemyslím si, že to tak je,“ pokračoval Miroslav Mareš.

V poslední době se neonacisté čím dál méně skrývají, přesto je těžké je z protiprávního jednání obvinit. „Musejí se hledat nové metody vyšetřování a dokazování. Vzhledem ke stavu policie, ale hlavně justice, to ale může být marná snaha,“ myslí si brněnský politolog.

Za poslouchání písní to jde ještě hůře, neonacisté to dobře vědí. „Účastníkům koncertu by se muselo prokázat, že úmyslně vyjádřili sympatie hnutím směřujícím k potlačení práv a svobod občanů, a to je, jak už jsem říkal, hodně obtížné,“ dodal pro Deník Miroslav Mareš.