Jihokorejské společnosti Nexen se nedaří získat důležitá povolení, aby mohla začít s výstavbou své obří továrny na výrobu pneumatik v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Ta sice slavnostně zahájila výstavbu před rokem, zatím došlo jen na terénní úpravy. Vlastní výstavba továrny letos už nezačne, nejdřív se tak stane v první polovině příštího roku.

Společnost dosud nemá stavební povolení a ani všechna potřebná územní rozhodnutí. „Tato investice je veliká, s určitým zdržením bylo nutno počítat," uvedl Petr Pospíšil, generální manažer společnosti Nexen Tire Czech.

Spolek Tiché Žatecko 

Jedno z potřebných povolení, na výstavbu přívodního elektrického vedení do továrny, totiž napadl v minulých dnech spolek s názvem Tiché Žatecko se sídlem v Opavě. Ten vznikl teprve letos, jeho aktivity nejsou na Žatecku nikterak známé. Podle dostupných informací má jen jednoho člena.

Spolek se odvolal proti vydání zmíněného územního rozhodnutí, které vydal Stavební úřad v Žatci. Argumentuje dvěma desítkami důvodů, například údajně úřad rozhodoval na základě nedostatečných a nevhodných podkladů. Spolek navíc rovnou podal námitku na podjatost Krajského úřadu Ústeckého kraje, který by měl o odvolání rozhodovat.

Jediný člen

Společnost Nexen už přehodnotila původní termíny výstavby, připouští několikaměsíční skluz a plánovaný termín otevření továrny posunuje.

Nexen plánuje zahájení výroby dva roky od začátku výstavby továrny. Z tohoto důvodu se termín zahájení výroby posouvá z roku 2018 na rok 2019. V zóně u Žatce se mají vyrábět miliony pneumatik ročně pro osobní a lehká užitková auta, továrna má zaměstnat několik set lidí.