Výstavba jedné z největších továren v Ústeckém kraji začala. Jihokorejský Nexen zahájil v průmyslové zóně Triangle u Žatce výstavbu výrobní haly, její rozměry budou úctyhodné – 850 metrů dlouhá, 300 metrů široká a 15 metrů vysoká. Celý areál s továrnou na výrobu pneumatik zabere přes šedesát hektarů.

Na pozemku se už řadu měsíců pohybují stavební stroje. Loni na podzim začaly terénní úpravy, šlo hlavně o skrývku ornice. Teď začala stavba vlastní továrny. Desítka souprav tam provádí zakládací práce pro piloty, na kterých bude obří hala stát.

Premiér Bohuslav Sobotka
Nexen určitě své pracovníky najde, říká premiér Sobotka

Výstavba továrny a následné vybavení výrobními technologiemi má trvat zhruba rok a půl. Generálním dodavatelem stavby za zhruba 4,3 miliardy korun je společnost Samsung Engineering. Nexen chce celkově investovat do továrny u Žatce 23 miliard korun.

„Pokud stavbu, následnou dodávku a náběh technologií nic nezdrží a podaří se nám odladit start výroby i z personálního hlediska, věříme, že první pneumatiky značky Nexen budou sjíždět z výrobních linek u Žatce již v druhé polovině roku 2018,“ sdělil Jan Piskáček z mediální agentury, která společnost Nexen v ČR zastupuje.

15 tisíc pneumatik denně

Maximální kapacita výrobní linky bude v první fázi až 15 tisíc pneumatik denně, tedy více než pět milionů pneumatik ročně. Většina produkce ale půjde na maloobchodní trhy v Evropě, Blízkém Východě a severní Africe. Odběrateli žateckého závodu budou například automobilky Škoda, Volkswagen, Seat, Renault, Mercedes Benz, Hyundai a Kia.

Nexen má v současné době v ČR tři desítky zaměstnanců. Jde hlavně o manažery do technických oddělení. „V této chvíli se soustředíme na nábor pracovníků pro specializované výrobní pozice. Našim cílem je do konce roku 2018 přijmout až 500 zaměstnanců,“ přiblížil Jan Piskáček.