Norští studenti pobývají v těchto dnech v České republice a podstatná část jejich programu se odehrává v našem okrese, v oblasti Žatce a Postoloprt. Dnes večer, ve čtvrtek 28. července, je například čeká zajímavé posezení v zámecké zahradě v Postoloprtech s objevováním lidových tradic českých pohádek a také oblíbeného zvyku českých lidí - opékání špekáčků na ohni.

„Jde o mezinárodní výměnný pobyt studentů různých zemí. V nynější společné skupině tu máme devět studentů z Norska, jimž se věnuje deset jejich vrstevníků z České republiky," upřesnila Lenka Fritschová, učitelka ze Žatce a Postoloprt, která se studenty na výměnném pobytu pracuje.

Vietnamská kultura i večeře

Mladí lidé ve středu pobývali v Praze, dnes je čeká program v Postoloprtech, v pátek zase promítání českých filmů v prostorách synagogy v Žatci. Připravena je také prohlídka památníku v Lidicích, seznámení s tradicemi vietnamské komunity žijící v ČR včetně společné večeře s Vietnamci a jejich pokrmy, návštěva sboru baptistů a další zajímavosti.

Mladí Norové z města Stavanger v doprovodu českých kamarádů se zdrží v naší zemi jeden týden. Ale jejich zajímavé léto tím ještě zdaleka nekončí. „Hned potom se totiž přesuneme všichni do Slovinska na festival," uvedla Lenka Fritschová.

Výměnný pobyt probíhá díky mezinárodnímu programu pro studenty s názvem Erasmus a organizaci Atlantic Bridge. Cílem těchto pobytů všeobecně je poznat jiné země, jejich tradice a zvyklosti, poznat nové kamarády, zdokonalit se v jazycích a zajímavě trávit volný čas. Město Postoloprty vyšlo studentům a učitelům vstříc a radní schválili odemčení a bezplatné zapůjčení zámecké zahrady pro uvedený dnešní večer s divadlem, netradičními příběhy, pohádkami a buřty.

„Zahradu mají k dispozici od 17 do 23 hodin. Budu na místě přítomen a dohlížet na to, aby účastníkům nic nechybělo," uvedl Pavel Panenka, ředitel Kulturního zařízení města Postoloprt.