Silniční obchvat Lubence je mezi jedenácti stavbami, které by měly rychle dostat ověřovací stanovisko a nemusely by čekat na nový posudek EIA. Seznam projektů zveřejnilo ministerstvo dopravy. Speciální novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí chce vláda předložit poslancům na mimořádné schůzi ke schválení ve zrychleném režimu.

Připomeňte si: Silničnímu obchvatu Lubence hrozí zdržení o dalších pár let

Mezi 11 prioritními stavbami je deset hlavních dálničních. Kromě obchvatu Lubence jsou to další dvě stavby na dálnici D6 Praha - Karlovy Vary. Obchvat Řevničova a navazující úsek Řevničov - Nové Strašecí. V praxi by tak zdržení zahájení výstavby nemuselo být tak dlouhé, stavět by se mohlo začít v příštím roce.

„Odsunutí výstavby těchto dopravních staveb by mělo přímý dopad na lidi, kteří v daném regionu žijí a trpí tím, že nám stále chybějí důležité části silniční infrastruktury," uvedl ministr dopravy Dan Ťok. „Tyto stavby jsou ale klíčové i pro Evropu, protože jsou součástí evropské dopravní sítě, nejde tedy jen o zájem České republiky," dodal.

Posudky jsou staré

Problémy s posudky dopadů na životní prostředí má v Česku 98 dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. Jde o staré posudky vzniklé podle zákona z roku 1992, tedy před vstupem Česka do EU, které unie neuznává. Ministerstva životního prostředí, dopravy a místního rozvoje už od loňského roku vyjednávají o výjimkách pro tyto stavby, zatím ale bez přesvědčivého výsledku. Teď ČR s Evropskou komisí jedná o tom, že by vybrané prioritní stavby mohly projít zrychlenou procedurou, nemuselo by tedy dojít k opakování celého časově náročného procesu posuzování vlivu na životní prostředí.

Existuje také několik staveb, u kterých se posudek EIA nemusí opakovat nebo řešit zrychlený proces, proto bude možné je letos či příští rok zahájit. Například jde o rozšíření obchvatu Panenského Týnce na dálnici D7 Praha - Chomutov.

Obchvat Lubence má být součástí dálnice D6 Praha - Karlovy Vary. Odvede tranzitní dopravu z obce, jeho trasa je vyprojektována severně od Lubence. Počítá se s výstavbou mimoúrovňové křižovatky se silnicí Lubenec - Podbořany, údolí říčky Blšanky překlenou na obou okrajích Lubence mosty.

Mapka ukazuje, kudy povede silniční obchvat Lubence.

Mapka ukazuje, kudy povede silniční obchvat Lubence. Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR