Technické služby získaly dvanáctimiliónovou dotaci na sběr bioodpadu. Díky tomu budou mít „domkaři“ vlastní popelnici na posekanou trávu, větve a shnilá jablka. Jedná se o speciální hnědou 140litrovou nádobu. V současné době jich je u domů ve městě přistaveno 790, díky dotaci jich přibude o dalších 1900.

„Pokryjeme každý rodinný domek v celém Chomutově,“ potvrdil ředitel Technických služeb Chomutov Zbyněk Koblížek.

Každý sám…

Původně se umisťovaly do určených lokalit takzvané kubíkové kontejnery, do nichž se vešel přesně kubík bioodpadu se zahrádek. Majitelé domků si přáli, aby byly přistavovány častěji, namísto toho je ale technické služby stáhly úplně s odůvodněním, že je lidé zneužívají a odhazují tam komunální, stavební a velkoobjemový odpad. Uložený bioodpad se tím znehodnocoval a náklady na jeho likvidaci stoupaly.

Majitelé menších zahrádek, kterým se nevyplatí zakládat kompost, si tak museli poradit sami. Někteří bioodpad vozili, tak jak je to správné, do sběrných dvorů. V Chomutově jsou tři a bioodpad je ukládat zdarma. Další ho vyhazovali do klasických popelnic na komunální odpad a jiní s ním dokonce zamířili do lesa.

„Nedivím se. Kdyby měl každý všechno to listí, větve a shnilé ovoce skladovat na plácku před domem, než ho bude dost do vozíku za auto, nedalo by se v tom žít,“ zmínil jeden z domkařů. „Pokud mají lidé poblíž les, raději to všechno naloží na kolečko a vyklopí tam. Pak to podle toho vypadá, jdete na procházku a tam je jedna hromada vedle druhé,“ pokrčil rameny.

Dvouletý skluz

Původně měl mít každý domek svou popelnici už začátkem či v průběhu tohoto roku. Nakonec to bude, oproti původnímu předpokladu, s téměř dvouletým skluzem: nejdříve na konci příštího roku a nejpozději do poloviny roku 2013.

Popelnice na bioodpad získají Chomutovští díky projektu „Rozšíření svozu bioodpadů a navýšení kapacity kompostárny“, na který získaly technické služby dotaci ve výši 12 264 000 korun. Uvolněná byla z evropských fondů.

Organizace díky ní získá také vozidlo na svoz bioodpadů s mycím zařízením na kontejnery a zpracovatelskou technologií. Umístěna bude v areálu odpadového hospodářství na Pražské ulici. Součástí technologie je drticí a třídící lopata na nakladač a aerobní fermentor, který bude předkompostovávat sebraný bioodpad. Předpokládá se, že se navýší kapacita kompostárny o 1490 tuny za rok.

Svoz bioodpadů byl v Chomutově zahájen již v roce 2006.