Město Louny se snaží snížit počet toulavých koček na svém území. Často se jedná o nositele nebezpečných chorob a parazitů. Jedním z opatření je odchyt koček a následná kastrace u veterináře. To se od letošního jara, kdy se s programem začalo, dosud provedlo u dvanácti zvířat. Město zároveň vyzývá své obyvatele, aby kočky nekrmili.

Kočky jsou odchytávány pomocí speciální klece, kterou instalují na vytipovaná místa strážníci Městské policie Louny. Lokality pro umístění klece vybírají na základě vlastních zkušeností i tipů od občanů. „Většinou klec strážníci instalují kolem páté hodiny ráno a pak ji během dne několikrát kontrolují. Musíme lokality často střídat. Kočky jsou obezřetné, jakmile se někde nějaká chytí, druhá už do pasti nevleze,“ sdělil Radek Baláš, ředitel Městské policie v Lounech.

Odchytit, vykastrovat, pustit

„Jako návnada pro odchyt se neosvědčila komerční strava doporučovaná pro domácí kočky, naopak volně žijící kočky preferují silně aromatické sýry, ovařené kosti se zbytky masa a tuku,“ sdělil Milan Skula, předseda komise pro životní prostředí rady města Loun. Z jejího podnětu se k redukci počtu koček v Lounech přistoupilo.

Odchycené kočky se kastrují u veterináře, po zotavení se vypouštějí zpět. Jsou neplodné, nemohou tak rozšiřovat svou populaci. „Vracíme je do míst, kde jsme je chytili, kde to znají,“ vysvětlil Radek Baláš.

Ilustrační foto
Pozor na mazlíčky. V Lounech budou kastrovat toulavé kočky

Radnice vyzývá své obyvatele, aby kočky nekrmili. Pokud se tak někde děje, zvířata se ve větší míře stahují právě do těchto míst. „Kočka je v našich podmínkách jeden z vrcholných predátorů a člověka příliš nepotřebuje. Kočky si vystačí s obstaráváním potravy samy. Využívají zdrojů z vlastního teritoria. Loví myši a další hlodavce, jsou v mnohém prospěšné. Problémové začnou být až tehdy, když se jich více stáhne na jedno místo. A to začíná vždycky stejně. Tím, že jim někdo pořídí misku a začne je krmit,“ vysvětlil Milan Skula.

Podle poznatků radnice nejvíce kočky krmí lidé na sídlišti Čs. armády a v ulicích V Oblouku, U Pramene, Frötzlově a ve vnitrobloku s garážemi, který je přístupný z ulice Sladkovského.

„Odkládáním nádob s krmivem pro kočky, popřípadě budováním přístřešků pro tato zvířata, se občané dopouštějí přestupku, a to neoprávněného záboru veřejného prostranství a znečišťování veřejného prostranství. Za toto jednání jim může být udělena pokuta,“ upozorňuje radnice. Podle sdělení ředitele lounské městské policie zatím nikdo za krmení koček pokutu od strážníků nedostal.