Sběrové soboty už celý rok probíhají v Lounech jiným způsobem. Dřívější odkládání objemného odpadu, kusů nábytku a podobných věcí ke kontejnerovým stáním nahradily přistavené kontejnery s obsluhou. V ulicích by tak už neměly být k vidění hromady nepořádku, mnohdy navíc roztahané zvědavci. Alespoň teoreticky.

Někteří Louňané však stále ještě změnu nepostřehli či ji ignorují a svůj nepořádek vyhazují před sběrovou sobotou, kam se jim zlíbí. „Při poslední sběrové sobotě, která proběhla 5. dubna, jsme zachytili šest nebo sedm hlášení na nepořádek. V takových případech se snažíme zjistit, kdo je původcem, a pokud se to podaří, vyzveme ho, aby odpad zlikvidoval, jak má," uvedl Radovan Šabata, starosta Loun. Hromad před domy sice postupně ubývá, situace ale zdaleka není ideální. „Neumím si představit, že by třeba v Německu a dalších sousedních zemích lidé prostě vyhodili nějaké věci na ulici. Tam je to nemyslitelné," dodal Šabata.

Sběrové soboty přitom občanům ulehčují v tom, že objemný odpad nemusejí sami vozit do sběrného dvora v areálu Technické správy města Loun. Stačí ho odložit do některého z přistavených kontejnerů na určených místech. Nepořádníky ve vytipovaných lokalitách by mohla v blízké budoucnosti pomoci odhalit mobilní kamera.