Ústecký kraj, vlastník průmyslové zóny Triangle u Žatce, plánuje v jejím areálu výstavbu čistírny odpadních vod (ČOV). V ní mají být čištěny splašky z tamních průmyslových podniků. Ty jsou nyní napojeny na kanalizaci v blízkých Staňkovicích, odkud jsou vody odváděny a čištěny na žatecké ČOV.

V budoucnu se počítá, že by se na žateckou ČOV napojily další vesnice, například Bezděkov a Velichov. To spolu s rozvojem města přinese větší požadavky na kapacitu žatecké ČOV, což by se vstupem dalších investorů do zóny Triangle už nemusela zvládnout.

„Čistírna odpadních vod Žatec prošla v letech 2004 až 2006 nákladnou rekonstrukcí. Ta umožní napojení odpadních vod z okolních obcí a další rozvoj města. Část kapacity byla poskytnuta průmyslovým podnikům zóny Triangle. Další rozvoj průmyslové zóny počítá s větší produkcí odpadních vod, než je možné na ČOV Žatec zvládnout,“ uvedla Iveta Kardianová, manažerka útvaru komunikace Severočeských vodovodů a kanalizací.

Ústecký kraj připravuje výstavbu ČOV v zóně Triangle, vyrůst by měla na místě, kde stály bunkry pro letadla tzv. staňkovického rozptylu. „V současnosti se na ČOV v Triangle zpracovává dokumentace pro územní řízení a oznámení pro proces posouzení vlivu na životní prostředí, tzv. EIA. Realizaci předpokládáme v letech 2009 až 2011 a bude hrazena z rozpočtu Ústeckého kraje,“ sdělil František Janačík z kanceláře hejtmana Ústeckého kraje.

V současné době v zóně Triangle vyrábějí podniky IPS Alpha a Hitachi, na uskladnění jejich výrobků a materiálu se připravuje projekt výstavby skladů firmy ProLogis. „Současná denní kapacita splaškové kanalizace v zóně Triangle napojená na ČOV v Žatci představuje 800 metrů krychlových vod. I při napojení firmy ProLogis bude tato kapacita využita maximálně z dvaceti procent,“ vysvětlil F. Janačík s tím, že i přesto zahájil Ústecký kraj přípravu na vybudování vlastní ČOV. Ta žatecká pak bude plně sloužit pro potřeby města a okolních vesnic.