Žatecká Občanská demokratická strana získala po nedávných komunálních volbách, i přesto že měla jen tři mandáty, křeslo místostarosty. Samostatný postup Jana Novotného, nového zástupce starostky, se ale nelíbí místnímu sdružení modrého týmu a po několika týdnech napjaté atmosféry se ODS svého muže ve vedení města zřekla.

Mateřská strana mu neodpustila, že odmítl spolupracovat s komunisty, čímž se ale dostal do rozporu s dalšími zastupiteli za ODS.

Kuriozitou je, že Novotný z místního sdružení nejprve sám odstoupil, pak byl ještě „pro jistotu“ vyloučen. Novotný byl podle svých slov nespokojený s poměry v žatecké ODS a s „dusnou“ atmosférou. „Nesouhlasím se směřováním a celkovou atmosférou v místním sdružení, proto jsem se rozhodl z něj vystoupit,“ řekl Deníku.

Jan Novotný se údajně na schůzi sdružení pokusil objasnit své kroky při ustavujícím zasedání žateckého zastupitelstva, kdy hlasoval v rozporu s dalšími členy místního sdružení této strany, když předtím veřejně deklaroval, že jakožto člen ODS nebude žádným způsobem spolupracovat s KSČM. Další dva zastupitelé za ODS naopak hlasovali při volbě nového vedení města shodně s komunisty. „Hlavní zásadou pro mě bylo nespolupracovat s KSČM. Drtivá většina sněmu ODS to ovšem neakceptovala. Tak jsem nabídl své vystoupení z místního sdružení ODS, to jsem předal písemně předsedovi. Pak jsem odešel a během své nepřítomnosti jsem byl prý vyloučen z ODS,“ nevěděl ani sám nový místostarosta, jak se věci přesně mají. Že byl ještě vyloučen se prý dozvídal z neoficiálních zdrojů.

Novotný prý neumí správně rezignovat

Vyloučení Jana Novotného z místní buňky ODS potvrdil i předseda sdružení Marcel Kollmann. „Patnáctého prosince bylo na sněmu místního sdružení ODS Žatec ukončeno členství Janu Novotnému,“ sdělil na dotaz Deníku. Podle Kollmanna rozhodl sněm téměř jednohlasně, jen jeden z členů prý nehlasoval. Pro místní ODS je tímto krokem podle jejího vedení celá záležitost uzavřena. „Jan Novotný nedokázal obhájit svůj postoj k místnímu sdružení ODS,“ předložil Kollmann důvody vyloučení místostarosty.

Proč ale po rezignaci následovalo ještě vyloučení? „Pan Novotný nedokázal správně formulovat znění rezignace, proto bylo sněmem ukončeno jeho členství hlasováním,“ představil názor ODS Kollmann. Podle neoficiálních informací ze zákulisí ale byla nejspíše za vyloučením Novotného nemožnost se dohodnout se současným vedením žateckých občanských demokratů. Ti mu pravděpodobně nemohou zapomenout, že hlasoval při volbě vedení města s druhým táborem kolem nezávislých kandidátů , TOP 09 a SNK – ED. Rozhodl se tehdy nepodpořit „koalici“ KSČM a ODS.

ODS s komunisty? V Žatci běžně

Odchod Novotného rozlítil některé řadové členy žatecké ODS, ale také krajské vedení strany. „Budeme vylučovat své vlastní členy za to, že nespolupracují s komunisty? Proboha, vždyť je to postavené na hlavu, kde to jsme?“ řekl Deníku Ivo Valášek. On sám působil v zastupitelstvu města několik volebních období v devadesátých letech. Sporem v Žatci se zabývalo i vedení krajské. Jan Kubata, regionální předseda občanských demokratů důrazně žateckým kolegům připomínal, že jakákoli spolupráce mezi ODS a KSČM by vedla ke zrušení místního sdružení a jak sám uvedl, spolupráce v Žatci byla více než zřejmá. Doporučoval také nevylučovat žádného člena, zvláště ne za to, že nespolupracoval s komunisty. „Osobně mě postup zvolený žateckou ODS velmi mrzí, považuji ho za nešťastný,“ komentoval aktuální dění Kubata.

Novotný by ve straně rád zůstal, není ale aktuálně členem žádného místního sdružení. Jak bude postupovat dále se ještě rozhodne. „Nechci pryč z ODS, tato strana je mi blízká a jsem v ní dlouho, ale poměry v Žatci nejsou dobré,“ dodal Novotný.

ODS v Žatci se delší dobu zmítá ve vnitřních sporech, v posledních měsících také došlo několikrát k výrazným vlnám odchodů a vyměňování členů. Také předsedu měnili žatečtí občanští demokraté za poslední roky hned několikrát.

Proč odchod?

Na ustavující schůzi zastupitelstva města byl Jan Novotný zvolen místostarostou a přihlásil se ke spolupráci při vedení města se třemi sdruženími nezávislých kandidátů a zastupiteli za TOP 09. Zbylí dva zastupitelé za ODS hlasovali s druhým křídlem v zastupitelstvu města, které tvoří zastupitelé za ČSSD, KSČM a jeden zastupitel ze Sdružení starostové a nezávislí.


Hynek Dlouhý
Libor Želinský