Uklízení odpadků, natírání plotů, sekání trávy. To jsou jen některé práce, které čekají v okrese Louny na lidi odsouzené k obecně prospěšným pracím (OPP). Pokud takový trest přijmou a zvládnou, nemusí například do vězení. „V posledních třech letech máme ročně kolem 120 až 140 případů odsouzených k trestu obecně prospěšných prací,“ informoval Jan Plhák, vedoucí střediska Probační a mediační služby v Lounech.

Obecně prospěšné práce mohou vykonávat odsouzení, kteří se dopustili méně závažné trestné činnosti. Jedná se zejména o majetkovou trestnou činnost, například krádeže či menší podvody.

Může jít také o trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí, ublížení na zdraví, výtržnictví, porušování domovní svobody, poškozování cizí věci či zanedbání povinné výživy. Trest OPP se ukládá v rozmezí 50 až 400 hodin. U mladistvých pachatelů je to polovina, tedy maximálně 200 hodin,“ uvedl J. Plhák.

Práci se někteří odsouzení vyhýbají

Někteří odsouzení se práci schválně vyhýbají. „V tuto chvíli nemohu sdělit přesný počet, kolik odsouzených trest v současné době vykonává, jedná se o zhruba 100 až 200 klientů. Někdo je v pracovní neschopnosti, někdo může být ve výkonu trestu odnětí svobody nebo ve vazbě, někdo je mimo Českou republiku, nejčastěji v Anglii, a někteří prostě trest vykonávat nechtějí nebo se výkonu všemožně vyhýbají,“ vysvětlil J. Plhák.

Pokud se odsouzený trestu OPP vyhýbá, hrozí mu mu trest odnětí svobody. „Pokud klient trest OPP nevykoná v zákonné lhůtě jeden rok, je mu soudem přeměněn na trest odnětí svobody a to tak, že každé dvě hodiny nevykonaného trestu OPP se přeměňují na jeden den odnětí svobody,“ pokračuje J. Plhák.

Obce nebo nemocnice

Obecně prospěšnou práci mohou poskytovat jen některé organizace. „V okrese Louny se jedná zejména o městské a obecní úřady, technické služby, nemocnice, školy, církve, sportovní kluby či nestátní neziskové organizace. Jednoznačně však dominují městské a obecní úřady a technické služby,“ pokračuje J. Plhák. „Pracuje pro nás šest stálých pracovníků, kteří vykonávají obecně prospěšné práce. Potýkáme se ale s problémem jejich docházky. Někdy přijdou a někdy ne,“ řekl na nedávném veřejném zasedání zastupitelstva města Zdeněk Kvapil, ředitel Technické správy města Loun.