Výbuch kotle, duté rány, potom příjezd desítek vozidel záchranářů a později i novinářů a televizních štábů z celé republiky. Brzy ráno, ještě za tmy, se v Lounech zřítila část hotelu Oharka v Husově ulici poblíž vlakového nádraží. Nikdo zpočátku nevěděl, kolik lidí zůstalo pod troskami ani proč se budova zřítila.

Bylo nedlouho po leteckých útocích v USA v září 2001 a objevily se i hypotézy, zda v případě Oharky nešlo o teroristický útok. Od největší tragédie v novodobých dějinách Loun uplynulo v těchto dnech rovných deset let.

Záchranáři v troskách nalezli šest mrtvých lidí. Všichni byli z Polska. Mezi nimi byla také mladá rodina z okresního města Płock ležícího pár kilometrů na západ od Varšavy - šestiletá dívka Aliona a její rodiče, 25letá Natasza a 32letý Waldemar. Jiná Polka, Marzena Siwak, zase během výbuchu přišla o matku, otce, bratra a manžela. Lidé při smrti zřejmě netrpěli - podle záchranářů ti, kteří nebyli hned mrtví, byli po nárazu tlakové vlny pravděpodobně v bezvědomí.

Jaká byla situace na místě? Byl jsem jedním z novinářů, kteří psali zprávu o tragédii a pohybovali se přímo u lokality zříceného hotelu.

Pozůstalí příbuzní těžce nesli ztrátu blízkých

Záchranné práce doprovázely emoce. Příbuzní zavalených Poláků, kteří do města postupně přijížděli, prožívali velmi stresovou situaci ze ztráty svých blízkých. Stěžovali si na pomalý postup odklízení trosek. „Záchranáři dělali, co mohli. Ale nikdo nevěděl, jestli se nebudou sutiny ještě pohybovat. Neustále jsme museli trosky zkoumat. Zpočátku záchranáři hledali zavalené lidi dokonce holýma rukama a lopatami. Lepší technika dorazila až později,“ sdělil tehdy Karel Mahovský, velitel hasičů.

V záchranných pracích se při tragédii před deseti lety vystřídalo více než sto profesionálních i dobrovolných hasičů, pomáhali jim také záchranáři se psy a vojáci. Událost se zařadila mezi nejhorší tragédie svého druhu v České republice. Ihned po pádu budovy se rozjelo rozsáhlé vyšetřování, které postupně rozkrylo nešťastný sled událostí, které ke zřícení budovy vedly.

Co se vlastně stalo?

O velikonočním víkendu roku 2002 prasklo v hotelu Oharka potrubí s vodou a recepční požádala jednoho z hostů, aby uzavřel přívod vody. To se nakonec ukázalo jako fatální chyba, protože muž jako laik sice uzavřel přívod teplé vody z bojlerů v suterénu do hotelu, ale už nevypnul přívod elektřiny. Voda se tedy dále ohřívala. Po 25 hodinách tlakování bojleru kvůli nefunkčnímu pojistnému ventilu, který zanesly nečistoty, došlo k explozi. Tlaková vlna roztrhla nádobu na dvě půlky a vymrštila je proti nosné konstrukci domu. Část budovy se sesunula a přitom zahynulo šest ubytovaných polských občanů.

Jak se ukázalo při dokazování u pozdějšího soudního procesu, o technický stav bojlerů v hotelu se celá léta nikdo nestaral. Doloženy byly pouze revizní zprávy z roku 1985, což byl rok uvedení do provozu, a z roku 1991. Nikoliv tedy každé tři roky, jak ukládá zákon. Ukázalo se také, že za tragédií stojí až neuvěřitelná souhra nešťastných náhod, zanedbání povinností a pochybení, a to od samotné instalace až po neprováděné kontroly. V kritickém okamžiku pak selhaly všechny bezpečnostní mechanismy.

Budovu tehdy vlastnila společnost Lostr a v nájmu ji měla firma K&D Hotelier, s.r.o., která hotel Oharka provozovala.

Oto Šoun, Miroslav Földes, Zdeněk Krupka a Jiří Šimíček (zleva) před vynesením rozsudku u Okresního soudu v Lounech v červnu 2006.

Oto Šoun, Miroslav Földes, Zdeněk Krupka a Jiří Šimíček (zleva) před vynesením rozsudku u Okresního soudu v Lounech v červnu 2006.

Čtyři obžalovaní

Po skončení vyšetřování státní zástupkyně obžalovala čtyři muže z Loun. Případem se několik let opakovaně zabývají Okresní soud v Lounech a Krajský soud v Ústí nad Labem. Jaký byl závěr? Do vězení nakonec šel zatím jediný obžalovaný - Zdeněk Krupka, tehdejší jednatel společnosti K&D Hotelier. Odsouzen byl za trestný čin obecného ohrožení na čtyři a půl roku. Část trestu si odseděl a z vězení už byl podmínečně propuštěn.

Před soudem stanuli i tři zaměstnanci společnosti Lostr jako vlastníka budovy, kteří podle obžaloby měli zajišťovat kontroly bojlerů. Revizního technika Otu Šouna soudy definitivně osvobodily. Případy manažerů Lostru Miroslava Földese a Jiřího Šimíčka dosud nebyly ani po deseti letech od tragédie uzavřeny. Krajský soud v Ústí nad Labem se jimi bude opět zabývat za pár dní - 25. dubna.

Zřícená část hotelu Oharka v Lounech už nebyla po tragédii nikdy dostavěna. Celý objekt má nyní jiné majitele. V lounské Oharce jsou teď umístěny sociální byty a část slouží jako penzion.