Po ročních přípravách se v Ústeckém kraji v úterý 19. června odpoledne roztočí pětidenní olympijský kolotoč: Hry III. olympiády dětí a mládeže. Organizátoři tvrdí, že vše je do detailu připraveno. Největší letošní sportovní událost v Česku může vypuknout.

Přesně před rokem v červnu kraj pořádal krajskou dětskou olympiádu, kterou bral jako generální zkoušku na olympiádu celorepublikovou, která je ale mnohem náročnější. Náklady jsou odhadované na dvacet milionů korun. „Vůbec nejtěžší bylo stabilizovat finance,“ uvedl zástupce hejtmana Radek Vonka.

Bezpečnost dětí

Jednou z priorit organizátorů je zajistit olympionikům bezpečnost. Policie je v pohotovosti, pomáhat budou i dobrovolníci. „Ti se nám hlásili z celého kraje, ale nejvíce jich je z ústecké univerzity,“ říká Lenka Černá z Dobrovolnického centra, s tím že dobrovolníků bude několik desítek. Pro případ vedra jsou připravené kropící vozy.

„U každého sportoviště bude zdravotnická služba, v pohotovosti budou i sanitky,“ uvedl ústecký hejtman Jiří Šulc. Pro dodržování pitného režimu je připraveno 45 tisíc lahví balených vod.

Přijedou celebrity

Na slavnostní zahájení, které vypukne na ústeckém zimním stadionu v 19:30, se organizátorům podařilo sehnat sportovní celebrity. Oheň ponese mimo jiné Dana Zátopková, lyžař Lukáš Bauer, či někdejší oštěpař Jan Železný. Jako poslední ho bude mít v ruce běžkyně na lyžích a olympijská vítězka Kateřina Neumannová, která krátce před 21 hodinou olympijský oheň zažehne. Na stadionu budou v tu chvíli všichni účastnici her, tedy přes 4 500 lidí.

Ubytování

Zatímco ubytování jednotlivých krajských výprav bylo bez problémů – bydlet budou na ústeckých školách, jejichž žáci mají kvůli tomu delší prázdniny – ubytovat V.I.P. hosty se ukázalo být problematické. V kraji totiž chybí luxusní pětihvězdičkové hotely, zbylé kvalitní ubytování zabrali filmaři, kteří v regionu natáčí pokračování fantasy Letopisy Narnie.

V.I.P. hosté budou nakonec bydlet v hotelu Vladimir, který organizátorům vyšel vstříc. Kromě ubytování bylo nutné zorganizovat dopravu v krajské metropoli: účastníci her budou vybaveni průvodcem a akreditací, zajišťující jim přepravu městskou hromadnou dopravou zdarma. Každý z nich navíc dostane spacák s logem her, a karimatku, což mu zůstane na památku.

Společenské akce

Olympiádu doprovázejí také společenské akce. Kromě slavnostního zahájení na zimním stadionu to bude třeba Primátorský golfový odpal, vyjížďky na koni, Hejtmanská a Primátorská číše na Větruši a samozřejmě také sobotní slavnostní zakončení olympiády, které by se mělo odehrát venku.

Olympiáda zviditelní celý region

Zahájení olympiády v Lounech uvidí také Japonci