Dnes a zítra si zvolíme své nové zástupce do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Sledujte s námi průběh voleb v Ústeckém kraji, v jeho městech i malých obcích. V terénu máme desítky redaktorů, kteří budou situaci sledovat až do úplného sečtení hlasů. To se předpokládá během sobotního večera.

Volební místnosti jsou otevřeny v pátek 20. října od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin

O letošních volbách se hovoří jako o velmi důležitých, dokonce přelomových. Mohou potvrdit odklon voličů od tradičních stran a podporu nových vizí či dokonce populistických uskupení. Sledujte s námi, jak lidé politikům znovu rozdají pomyslné karty.

Sobotní pokračování přenosu najdete zde:

Aleš Pařízek z 18. volebního okrsku v Litoměřicích vysypává obálky s volební urny.
ON-LINE: Je sečteno. Volby v Ústeckém kraji drtivě ovládlo ANO před SPD

On-line přenos už byl ukončen.

22.00 - První den voleb do Poslanecké sněmovny skončil. Komise uzavřely místnosti s urnami a občané budou moci svou vůli vyjádřit zase zítra. Také my zítra nabídneme další zajímavosti z dění v Ústeckém kraji. Budeme sledovat a hodnotit situaci až do úplného sečtení volebních výsledků. Tímto on-line přenos končí, děkujeme za pozornost.

21.30 - Pouhých třicet minut už zbývá do chvíle, kdy se volební místnosti opět uzavřou a skončí tak první volební den.

21.23 - DĚČÍNSKO - Vysokou volební účast měli v pátek také v Rumburku. Do 21. hodiny tam přišlo vhodit svůj hlas do urny 35 procent voličů. „Volby zatím probíhají bez problémů,“ dodal mluvčí rumburské radnice Luděk Stínil.

21.16 - LITOMĚŘICKO - Volí i pacienti psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích. Pacienti, kteří mají na víkend propustku, mohou obálku do urny vhodit ve svém bydlišti. Ti, co v nemocnici zůstali, můžou volit v rámci zvláštního volebního seznamu v obci. „Zájem projevilo 24 pacientů,“ říká David Vačilja z nemocnice s tím, že za pacienty na uzavřené oddělení 8A přijdou zástupci volební komise s urnou.

Fanoušci litvínovského hokejeZdroj: Deník/Edvard D. Beneš

20.42 - MOSTECKO - Více než čtyři tisíce lidí si daly v Litvínově pauzu od sledování výsledků voleb nebo odložily návštěvu volební místnosti na zítra kvůli tomu, že se hrálo hokejové derby. Litvínov hostil Liberec a bylo to drama až do konce. Hosté si odvezli dva body za vítězství po samostatných nájezdech.

20.32 - CHOMUTOVSKO - Optimistické odhady zní také z Chomutovska. Volební účast by tam letos mohla být vyšší, než u předchozích voleb. Potvrzuje to i řada menších obcí, kde je plno i ve večerních hodinách. "Volební účast je vysoká. Jsem u voleb posedmé a oproti jiným letům je vyšší účast opravdu znát," říká členka volební komise Hana Charvátová z Vysoké Pece. Do osmé hodiny večer přišly volit čtyři stovky občanů. Ve Vysoké Peci přitom žije jen 1006 obyvatel.

20.28 - DĚČÍNSKO - Poměrně slušnou volební účast mají také ve Varnsdorfu. Do 20 hodin přišlo k volbám 29,7 procenta voličů, během prvního volebního dne by tak mohla vystoupat volební účast v největším městě Šluknovského výběžku výrazně nad třicet procent.

20.18 - TEPLICKO - Na Teplicku je pro voliče připraveno 131 volebních místností. Nejvíc jich je v Teplicích - 47 a v drtivé většině jsou ve školách. V Žalanech se volí v knihovně a v Sobědruhách či v dubském Mstišově v požární zbrojnici. Úplně domácí prostředí mají v Hudcově. Tam se volí v rodinném domku.

20.09 - LITOMĚŘICKO - Sedm Sester premonstrátek z Doksanského kláštera na Litoměřicku šlo v pátek v podvečer hodit své hlasy do volební urny kandidátům do parlamentních voleb.

20.01 - LITOMĚŘICKO - Ve volebních místnostech v Lovosicích odhadují podle počtu rozdaných obálek účast zhruba dvacet až třicet procent obyvatel. „Největší nával už máme za sebou,“ říká předsedkyně komise v budově Městského úřadu ve školní ulici, kam dorazilo zhruba 20 % voličů. Podobnou účast pozoruje volební komise v městské ubytovně v Nádražní ulici. Tam odhadli prozatímní účast na 30 procent z 913 voličů okrsku.

19.46 - MOSTECKO - Na Mostecku odvolila v pátek k 19.30 hodin zhruba třetina voličů. Vyplývá to z odpovědí zástupců okrskových volebních komisí. Deník oslovil čtyři okrskové komise, v Mostě (30%), Litvínově (32%), Meziboří (30%) a Volevčicích (26,4%).

19.35 - ÚSTECKO - V předlické volební místnosti odpoledne zapisovatelka hovořila o nezvykle vysoké účasti. Přesáhla dvanáct procent. Pro srovnání, při volbách do Sněmovny v roce 2013 místní okrsek číslo 14 měl celkovou účast 18,64 a okrsek 15 jen 6,57 procenta hlasů. Předlice, kde žijí zejména Romové, v minulých volbách prosluly především kupčením s hlasy. Partajní naháněči lidi upláceli taškami s alkoholem a potravinami, jindy nabízeli dvě stovky za hlas. Například v roce 2010 je dokonce redaktoři Ústeckého deníku přistihli přímo při činu. Podezření z kupčení s hlasy pak provázelo i komunální volby v roce 2014. Nejen v Předlicích, ale například i ve vyloučené lokalitě v Mojžíři.

19.26 - DĚČÍNSKO - V Děčíně během prvních pěti hodin přišlo k volbám 27,5 procenta voličů. V jednom z okrsků zaznamenali dokonce více než dvoupětinovou volební účast. Nejmenší účast je necelých 20 procent.

Starosta Zdeněk Matouš z Krupky u voleb.Zdroj: Deník / Traxler Zdeněk

19.06 - TEPLICKO - Odvoleno už má během prvního dne také starosta města Krupky Zdeněk Matouš, který je dvojkou na kandidátce sociálních demokratů. Ve volební místnosti v obecní základní škole byl prakticky sám, pouze s volební komisí. „Jsem zvědavý, jak letošní parlamentní volby dopadnou, a jak se bude vyvíjet povolební situace,“ řekl. Mrzí ho, jak se Krupka při každých volbách haní kvůli podezření z manipulací u voleb. „Podle mě to jsou jen takové výkřiky bez konkrétního odůvodnění, ale nevrhá to dobré světlo na město,“ dodal.

Eman Ghaleb z JemenuZdroj: Deník

18. 54 - TEPLICKO - Budoucnost České republiky není lhostejná studentce teplického gymnázia Eman Ghaleb. Ta jde hodit lístek do urny vůbec poprvé. „Jsou to moje první volby a obrovsky se těším. Volit by měli jít všichni, kteří ze zákona mohou. Šance svobodně volit představuje pouhý sen u mnoho národů, tak si toho važme,“ pronesla Eman Ghaleb z Jemenu, která společně s rodinou žije v Teplicích.

18.48 - Ani propadlá občanka není důvodem, aby lidé nešli volit. Ve velkých městech totiž zájemcům udělají občanský průkaz na počkání. Stačí si s sebou přinést rodný list a dvě fotografie. Občanský průkaz, který má omezenou platnost na jeden měsíc a je bez strojově čitelných zón, udělají například v Děčíně nebo v Rumburku po celou dobu konání voleb. Tedy v pátek do 22 hodin a v sobotu do 14 hodin. Po celou dobu si také mohou na úřadě vyzvednout občanku lidé, kteří si o ni dříve požádali a mají ji již hotovou.

18.11 - Připomeňme si, jak ovlivnit pořadí jednotlivých kandidátů.

Jak "kroužkovat" kandidáty?
O pořadí jednotlivých kandidátů hlasuje vždy příslušná strana. To ale ještě neznamená povinnost toto pořadí respektovat. Lidé tak mohou vyslat svého zástupce do Poslanecké sněmovny tím, že ho zakroužkují a preferenčním hlasem tak změní jeho pořadí. V minulosti takto lidé protestně odsunuli například kandidáty vládních stran a do sněmovny si nominovali ty, které strany zařadily na samý konec kandidátky.
Zakroužkovat je možné pouze 4 kandidáty z vybrané strany. Do obálky se vkládá pouze jediný hlasovací lístek buď bez kroužků nebo s maximálně čtyřmi zakroužkovanými lidmi.

18.00 - CHOMUTOVSKO - Před sto a jedním rokem se narodila Františka Votavová. Díky tomuto úctyhodnému věku je aktuálně nejstarší voličkou na Chomutovsku. V pátek ji i další tři desítky obyvatel jirkovského Domova pro osoby se zdravotním postižením U dubu navštívila volební komise. „Volím od čtyřicátého pátého roku. Mám nějakou povinnost ke státu, on mi také dává důchod,“ vysvětlila dáma, která zažila pět politických režimů a podle svých slov nikdy nevynechala příležitost jít k volbám.

Paní Františka Votavová je nejstarší voličkou na Chomutovsku.Zdroj: Deník: Miroslav Rada

Paní Františka Votavová je nejstarší voličkou na Chomutovsku.  

Paní Františka Votavová je nejstarší voličkou na Chomutovsku.
„Volím od roku 1945,“ říká nejstarší volička Chomutovska

17.39 - Překvapení čekalo na komisaře v děčínském 18. okrsku. Spolu s lídrem sociálních demokratů v Ústeckém kraji poslancem Jaroslavem Foldynou přišel totiž volil bývalý předseda Valného shromáždění OSN a ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan. „Využil jsem svou zákonnou možnost a přijel podpořit Jaroslava Foldynu. V Praze jsem kvůli skladbě kandidátky hlasovat nechtěl a nemohl,“ řekl Deníku Jan Kavan. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO 2011) odvolil v pátek v obci Malíč na Litoměřicku, kde bydlí. Naopak známý teplický radní Dominik Feri jel volit přímo do Poslanecké sněmovny.

Tak v kraji volili významní politici:

17.25 - LOUNSKO - A o svá práva nebyli zkráceni ani odsouzení ve Věznici Nové Sedlo na Podbořansku. Přečtěte si, jak tam proces voleb probíhal. 

Josef Šimonovský, předseda okrskové volební komise v Novém Sedle, při kontrole u vstupu do věznice.
Urna projela skenerem. Pak šli odsouzení ve věznici v Novém Sedle volit

Ve Vazební věznici Litoměřice v pátek odvolilo 103 obviněných nebo odsouzených osob.Zdroj: Deník/Jaroslav Balvín

17.22 - LITOMĚŘICKO - Ve Vazební věznici Litoměřice v pátek hned po druhé odpoledne odvolilo 103 obviněných nebo odsouzených osob. Své volební právo chtělo uplatnit ještě 26 dalších, ale protože měli neúplné nebo žádné doklady totožnosti, volební komise 3. volebního okrsku je k volbám nepřipustila.

17. 12 - TEPLICKO - Jak se volí ve vězení? O možnost odvolit za mřížemi projevilo v teplické vazební věznici 83 vězňů. Volební komise z příslušného okrsku tam zavítala s přenosnou volební urnou. „Volby jsou zdlouhavější, než v klasické volební místnosti. Vězni chodí po jednom, nahlásí jméno, na základě čehož pracovníci věznice vydají komisi ze zalepené obálky se jménem doklady. Teprve poté, pokud vše souhlasí s nahlášeným seznamem, dostávají vězni obálku a mohou odvolit,“ popisuje reportér Deníku průběh voleb přímo z vazební věznice. Doklady dotyčných poté opět končí v zalepené obálce a úschovně. Vězni se vrací zpět do cel.

Ve vazební věznici v Teplicích volilo 82 vězňů.Zdroj: Deník / Traxler Zdeněk

Volilo se také ve vazební věznici v Teplicích. Svůj hlas tam odevzdalo 82 vězňů.

17.00 - CHOMUTOVSKO - Netrpělivě na svoje volební „poprvé“ čekal v Chomutově student Lukáš Ngaleka. Exotické příjmení zdědil po otci, který pochází z Konga. O tom, komu hodí hlas, měl jasno dlouho dopředu.

Manželé Kalíkovi přišli k volbám v Chomutově v předstihu.
I kdyby na saních, k volbám jdeme. V Chomutově k urnám došli voliči v předstihu

16.48 - LOUNSKO - Zdá se, že velký zájem o volby panuje od prvních chvil v Žatci. Například v tamním okrsku číslo 10 v ulici Obránců míru. Hlasovací "místnost" je na chodbě budovy městského úřadu. Lidé přicházeli hned po 14. hodině, během prvních patnácti minut jich přišlo odevzdat hlas přibližně dvacet až třicet. "Zájem lidí o volby zatím vypadá pěkně, ale později se možná sníží. Velká účast v prvních minutách je docela obvyklým jevem u většiny voleb," řekla zapisovatelka volební komise Kamila Krejčí.

16.28 - MOSTECKO - V Mostě v pátek odpoledne odvolila jedna z nejstarších obyvatelek severních Čech, 102letá Marie Svatošová. Komise za ní přišla s přenosnou volební schránkou do Domova pro seniory v ulici Antonína Dvořáka. "Volím skoro pokaždé," řekla Deníku.

V Mostě v pátek odpoledne odvolila jedna z nejstarších obyvatelek severních Čech, 102letá Marie Svatošová. Zdroj: Deník/Martin Vokurka

Za 102letou Marií Svatošovou přišla v Mostě komise s přenosnou volební schránkou. 

16.07 - DĚČÍNSKO - Volby ve volební místnosti Sportovní haly v České Kamenici probíhají zatím podle slov komisařů standardně. O volby zájem je, lidé si v místnosti podávají dveře. Většinu voličů tu tvoří důchodci. Jen v první hodině se tu vystřídaly více než dvě stovky lidí.

Obecní tranzit ve Veliká VsiZdroj: Deník/Miroslav Rada

15.35 - CHOMUTOVSKO - Obyvatele vesniček, spadajících pod Velikou Ves, sváží jako "volební taxi" obecní tranzit. „Máme spoustu starších lidí, kteří by se do volební místnosti nedostali vlastní silou a nechtějí volit tak, že bychom za nimi přišli s volební urnou,“ vysvětlil starosta Miroslav Ogáseanu. „Cestou mají příležitost podívat se po ostatních vesničkách a popovídat si s komisí,“ dodal. Pod Velikou Ves patří pět vísek. Obecní úřad, kde také bude volební místnost, je v Podlesicích.

15.26 - ÚSTECKO - Hned ve dvou hasičských zbrojnicích volí lidé v ústecké čtvrti Severní Terasa - ve Skoroticích a v Božtěšicích. Ta druhá dokonce zažívá premiéru - nahradila zavřenou restauraci. Předsedové obou volebních komisí zatím potvrzují hojnou účast. "Nejvíc lidí chodí obvykle v pátek v podvečer," shodují se.

15.14 - V pátek 20. října mohou k volbám i někteří sedmnáctiletí. Volební právo totiž mají všichni lidé, kteří v době voleb dosáhnou věku osmnácti let. Když ale někdo má narozeniny až v sobotu 21. října, může jít podle zákona k volební urně už první den voleb, tedy ještě v době, kdy mu je sedmnáct let.

Předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová u voleb v centru Ústí
Předsedkyně ČSÚ: Volební účast ani žádné jiné výsledky dopředu netipuji

14.50 - DĚČÍNSKO - Za prvních 45 minut dorazilo do prvního rumburského volebního okrsku, který je v těsném sousedství pivnice, na šest desítek voličů

14.41 - CHOMUTOVSKO - Na základní školu Na Příkopech v Chomutově dorazily během prvních šesti volebních minut skoro dvě desítky voličů. Převážně mladého a staršího věku. Podle předsedkyně volební komise Olgy Marschové to bývá každý rok stejné. "Hned na tu druhou hodinu právě chodí nejvíc ta nejstarší generace a mládež, která často volí poprvé. Zbytek se trousí tak různě, během obou volebních dnů," poznamenává Marschová. U volební komise zasedá pravidelně už 22 let. "Nikdy jsem ale nezažila žádný problém, ať s voliči nebo s komisí. O opilých členech jsem vždycky slyšela jenom z vyprávění," dodává předsedkyně.

14.37 - LITOMĚŘICKO - V jednom z největších volebních okrsků V Roudnici nad Labem (č. 9, Vyšší a střední odborná škola, Špindlerova třída 690), kde je registrováno více než 750 oprávněných voličů, propadla první obálka do urny krátce po 14 hodině. Už třicet minut před tím ale dorazila první volička, musela si ovšem počkat za dveřmi, které se otevřely přesně ve 14 hodin. 

Opatrnosti není nikdy dost, říká členka volební komise Monika Ryšlinková.Zdroj: Deník/Kristián Šujan14.33 - ÚSTECKO - Na epidemii žloutenky, která postihla krajské město, zareagovalo vedení Ústí nad Labem. Centrální obvod například kvůli hrozbě nakázy nemoci špinavých rukou nakoupil gely na mytí a ubrousky, které mají voliči i komisaři k dispozici ve volebních místnostech. "Na začátku i v průběhu se tím my, členové komise, utíráme, ale voliči ne, protože nákaza prý hrozí hlavně v Krásném Březně nebo Neštěmicích. Opatrnosti ale není nikdy dost," říká členka volební komise na Skřivánku Monika Ryšlinková.

14.25 - DĚČÍNSKO - Netradiční volební místnost mají v Nové Olešce na Děčínsku. Zde lidé volí v obýváku rodinného domu rodiny Hriníkových.

14.15 - LITOMĚŘICKO - Svůj postoj k některým hnutím a stranám vyjádřil podnikatel z Roudnice nad Labem, který do výlohy svého obchodu vyvěsil leták nabízející slevu ve výši 30 % všem, kdo přinesou nepoužité volební lístky hnutí ANO a SPD a strany KSČM. "Děkuji, přinesu a slevu ani nevyužiju," glosovala Hana Chovancová fotografii s letákem, kterou podnikatel umístil na Facebook ve skupině Jsem pro postavení komunistů mimo zákon. 

Slevu 30 % za nepoužité volební lístky ANO, SPD a KSČM slibuje firma z Roudnice nad LabemZdroj: Facebook Jsem pro postavení komunistů mimo zákon

14.14 - ÚSTECKO - Prvními voliči ve volební místnosti v AVM CORP V Podhájí na Bukově byli Alexandra a Jiří. "Co si tak pamatuju, a to uz mám sklerózu, tak chodím volit v 99 % případů. A jestli jsem měl jasno, koho volit? Dá se říci, že skoro jasno, polojasno," dodal s úsměvem pan Jiří.

14.05 - TEPLICKO - Malou exkurzi do svých volebních účastí ve volbách do PSP ČR udělal mluvčí fotbalistů FK Teplice Martin Kovařík. Přitom porovnal svůj hlas s výsledky v jeho domovské obci Kostomlatech pod Milešovkou. "V roce 2006 jsem volil Stranu zelených, můj hlas byl jedním z 21 hlasů pro tuto stranu v Kostomlatech, celkem tam získala 5,27%. V roce 2010 jsem volil TOP 09, která v Kostomlatech získala dokonce 12,01 % a můj hlas tak byl jedním ze 46 hlasů. V roce 2013 pak TOP 09 i s mým hlasem získala 2,80 % a celkem jedenáct hlasů, mohli bychom si tedy udělat pěknou fotbalovou jedenáctku s těmi, co v Kostomlatech volili stejně jako já," povídal Kovařík. Jak to asi dopadne letos? "Já volit jdu a co Vy?," uzavřel Martin Kovařík.

14.00 - Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky právě začaly. Dveře všech volebních místností se otevřely.

13.49 - ÚSTECKO - Ústečan Vít Lukáš bydlící v současné době v hlavním městě Filipín odvolil již v 9.30 středoevropského času. V Manile, kde je o šest hodin více, než v České republice, se volební místnost na velvyslanectví otevřela ve 14.00 místního, tedy v 8.00 českého času. I volby tam skočí o šest hodin dříve než v Čechách. Lukáš ovšem nevolil kandidáty z Ústeckého, ale ze Středočeského kraje, ke kterému se připočítávají hlasy Čechů volících v zahraničí.

Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Jakub Kopřiva13.31 - TEPLICKO - První letošní oznámení na možnou manipulaci s volebními lístky v kraji zaznamenali policisté z Krupky. Ještě před vlastním otevřením volebních místností zasahovali na krupském fotbalovém stadionu, kde mělo dojít k ovlivňování v řadách fotbalistů. Starosta Krupky Zdeněk Matouš označuje uvedený případ za nesmysl. „Vím o tom. Po tréninku fotbalistů se hráči mezi sebou bavili, kdy a koho půjdou volit. Jejich trenér jim následně rozdával cesťáky za předchozí utkání. A to prý viděl nějaký rodič, spojil si to, a přivolal policii,“ líčí Matouš. Podle něj pak policisté na místě vše prošetřili. Prohledali stadion včetně kabin hráčů, ale nikde se žádné volební lístky nenašly,“ konstatoval krupský starosta. Podobná avíza na možné kupčení s hlasy označuje za hysterii v Krupce, vycházející z předešlých let.

13.25 - MOSTECKO - Volby jindy? Opoziční Sdružení Mostečané Mostu upozornilo na Facebooku na tiskařského šotka v radničních Mosteckých listech. Ty v posledním vydání informují obyvatele, aby přišli k volbám v pátek 25. a v sobotu 26. října. "Není apríl, přátelé! Volby jsou 20. a 21. 10. 2017. Anebo, že by schválně mátli čtenáře a občany, aby k volbám nešli?" glosovala jízlivě pochybení opozice.

Tiskařský šotek v radničních Mosteckých listechZdroj: reprofoto

13.15 - LOUNSKO - Celkem 152 voličských průkazů vydal Městský úřad Žatec před volbami do poslanecké sněmovny. Znamená to, že půl druhé stovky Žatečanů chce volit nové poslance, i když v pátek a sobotu nebudou doma. Počet vydaných voličských průkazů v Žatci je tentokrát nižší než jindy, a to zhruba o padesát průkazů. Údaj může, ale také nemusí signalizovat zájem občanů o volby – lze ho vykládat tak, že lidé kvůli volbám tolik neodjíždějí pryč, nebo naopak, že jich hodlá hlasovat méně.

Ilustrační foto.Zdroj: archiv deníku13.07 - CHOMUTOVSKO - Řada voličů nebude v době konání voleb v místě svého bydliště. Aby mohli volit, museli si zavčasu vyřídit volební průkazy. V Klášterci jim dokonce vyšli natolik vstříc, že mimořádně otevřeli městský úřad i o víkendu. „Celkem si průkaz vyzvedlo sedm lidí, šest ve studentském věku, ten sedmý byl o něco starší,“ říká Pavlína Bláhová, vedoucí odboru vnitřní správy. „Žadatelé budou v době voleb v Praze, nebo v Plzni,“ dodává Bláhová. V dalších městech okresu byl zájem o volební průkazy mnohem větší. Kadaň vydala 127 voličských průkazů a v Chomutově se počet vydaných průkazů vyšplhal na 391 kusů. Řada obyvatel se ale kvůli volbám vrací mimořádně domů i z měst, kde studují nebo pracují. „Voličský průkaz jsem nestihl vyřídit, takže využiji toho, že v pátek je otevřeno do 22 hodin a na otočku z Ústí po práci dorazím do Chomutova, i když domů zajíždím jinak jen jednou za 14 dní,“ říká šestadvacetiletý student Jiří Špalek.

Co musíte mít s sebou u voleb?
Průkaz totožnosti, tedy platný občanský průkaz či cestovní nebo diplomatický pas. O voličský průkaz, opravňující k volbám mimo bydliště, bylo možno požádat nejpozději do 18. října. Bez něj je tedy možné volit pouze v místě bydliště. S voličským průkazem je pak možné požádat o možnost volit například i v nemocnici. Pokud se lidé ocitnou v takovém zařízení náhle a nejsou proto zapsáni na speciálním seznamu, voleb se zúčastnit nemohou. Ze zdravotních důvodů je také možno požádat svou okrskovou komisi, aby se dostavila domů s přenosnou urnou. Pokud volič z nějakého důvodu neobdrží volební lístky, dostane je na požádání přímo ve volební místnosti.

12.56 - Podívejte se na jeden ze spotů kampaně Nevolíš, zaplatíš!

Zdroj: Youtube

Nevolíš, zaplatíš! - Holky   Zdroj: YouTube.com/Festival svobody

Lounská radnice. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Zdeněk Plachý12.41 - LOUNSKO - V okrese Louny může k volbám zhruba 70 tisíc voličů. Při minulých volbách do Sněmovny, v roce 2013, využilo volební právo 37 933 lidí z tamního regionu, účast při rozhodování o budoucnosti si tehdy nenechalo ujít 54,1 % voličů. Mezi obce s nejmenší volební účastí patřily tehdy v okrese Louny například Břvany – 37 %. Naopak hodně chodili lidé třeba ve Zbrašíně – 72 %. Na Lounsku se volí v celkem 167 místnostech.

12.37 - Kolik lidí přijde v Ústeckém kraji k volbám tentokrát? Uvidíme již brzy. Připomeňme si, jak to bylo před čtyřmi lety. V kraji může k urnám přes 660 tisíc voličů, v roce 2013 jich k urnám dorazilo 341 310. Volební účast v Ústeckém kraji tedy byla 51,69 %. V regionu se volilo na 1046 místech.

12.21 - Policie ČR na území Ústeckého kraje bude v pohotovosti. Kvůli volbám vstoupila do takzvaného zvýšeného výkonu služby. „A to zejména v okolí volebních místností a samozřejmě i na dalších místech,“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

12.10 – Volební místnosti se dnes otevřou ve 14 hodin. Přípravy na volby finišovaly na většině míst během pátečního dopoledne. Nezbytné artefakty do volebních místností rozváželi v Proboštově na Teplicku pracovníci VPP obecními traktůrky. "Tahle cedule patří na obecní úřad, další budeme montovat na kulturní dům," dirigoval práce Petr Život před místní školou. Proboštov má právě tyto tři zmíněné volební obvody, přičemž v jedné ze tří budov základní školy budou volit obyvatelé osady Přítkov.

Tak chystali volby na severu Čech:

12.00 - Vítáme vás u on-line přenosu regionálních Deníků z voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Postupně vám přineseme zajímavosti a střípky z probíhajícího výběru poslanců v Ústeckém kraji, spoustu informací a samozřejmě i ohlédnutí za poslední podobnou příležitostí. Tou byly předčasné volby v roce 2013.