Komplikace s příchody nových doktorů, ale také období dovolených znovu oddalují otevření porodnice a dětského oddělení v žatecké nemocnici. Už podruhé. V květnu, když došlo k náhlému uzavření, vedení špitálu tvrdilo, že rodit se opět bude za několik týdnů. To nevyšlo. Druhý termín byl začátek srpna. Ani ten ale nevyjde. Nyní se datum znovuotevření zase o měsíc odkládá.

„Bohužel, v srpnu ještě porodnici a dětské neotevřeme. Někteří lékaři k nám teprve nastoupí, ještě jim běží výpovědní lhůty, navíc do toho přišly dovolené,“ uvedl ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek.

Ilustrační foto
Dětské oddělení ani porodnice v Žatci stále nefungují. Původní termín padl

Noví lékaři jsou prý již zajištění, jsou „na cestě“. Přijít údajně mají v blízké době a vedení špitálu ujišťuje, že odklad nebude dlouhý. „Pokud už se nic nestane a vše půjde dobře, je předpoklad, že znovuotevření proběhne prvního září,“ prozradil nový termín Zetek.

A proč se znovuotevření dvakrát oddálilo? Zkomplikovaly se příchody některých nových lékařů, nemohli prý do Žatce přijít tak rychle, jak se původně plánovalo. Navíc, někteří si spolupráci nakonec rozmysleli. Je za ně prý ale už domluvena náhrada. A v létě je také řada dovolených, oddělení by nemohlo hned začít naplno pracovat. Část lékařů již nastoupila, další ale teprve přijdou, až skončí na svých předchozích působištích. Mělo by se tak dít v průběhu července a srpna.

Sehnat nové lékaře není snadné

„Přijdou kvalitní lékaři, nebude to řešení na chvilku, ale s výhledem do budoucna. Jsem přesvědčen, že se nám podaří oddělení stabilizovat na delší dobu,“ prohlásil ředitel žatecké nemocnice.

Sehnat nové lékaře není při současné situaci na trhu vůbec lehké. Doktorů je hlavně v menších nemocnicích nedostatek. Cest, jak je zajistit, mnoho není. Mladých doktorů, pokud nemají pevnější vztah k regionu, přichází do menších nemocnic velmi málo. 

Ilustrační foto
Nemocnice v Žatci opět uzavřela porodnici a dětské oddělení. Chybějí lékaři

Další variantou jsou lékaři z ciziny, u těch ale ministerstvo zdravotnictví připravuje výrazné zpřísnění podmínek. Další možností pak je „přetáhnout“ lékaře z jiného špitálu, většinou díky lepším podmínkám. Hlavně těm finančním. To ale často zase znamená vyšší náklady v mnohdy napjatých rozpočtech malých zařízení.

Žatecký špitál se s nedostatkem doktorů potýká dlouhodobě. Na konci dubna se odchodů a nemocí lékařů sešlo několik a porodnice a dětské oddělení musely být dočasně uzavřeny.

Velké potíže má ale mnoho nemocnic po celé republice, dlouho se mluví například o změnách vzdělávání, o reformách. „Nedostatek lékařů je obrovský problém v celé republice. Zvlášť v některých oborech. Bude se to muset řešit systémově. Každý odchod je u nás velmi znát,“ potvrdil Zetek.

Celníci a inspektoři odhalili nelegální obchod s tygry
Šílené podmínky. Berousek prodával tygry Vietnamcům kvůli čínské medicíně

Porodnice v Žatci byla v minulosti uzavřena ještě v roce 2008, tehdy na devět měsíců, důvodem bylo také málo lékařů. V té době měla nemocnice také velké finanční problémy, město muselo pomoci desítkami milionů. V dalších letech se ale podařilo personální i finanční situaci stabilizovat, oddělení fungovala a nebyla ve ztrátě.

Nyní se ale problém s lékaři opět řeší, kvůli konkurenceschopnosti se zvyšují mzdy, a tím i náklady. Město, které je vlastníkem špitálu, muselo znovu pomoci. Letos poslalo mimořádnou dotaci 10 milionů. „Je to jasný signál, že chceme nemocnici v Žatci udržet,“ řekla starostka Zdeňka Hamousová.