Pět stupňů Celsia teplota vzduchu, pět stupňů teplota vody. Takové podmínky čekaly před rokem na desítku otužilců, kteří se ponořili do řeky v Lounech při akci Zimní v Ohři smočení. Letos se bude konat opět, lounští otužilci se už připravují. Zvláště v nejbližších dnech budou mít ideální příležitost na trénink, meteorologové předpovídají příchod mrazů.

„Zájem o otužování v řece v Lounech roste. Párkrát jsme se už společně sešli, máme pravidelné nedělní podvečerní tréninky. Do Ohře vstupujeme z areálu veslařů. Chodí nás pár, samozřejmě další zájemce ve svých řadách uvítáme,“ líčí Jan Žalud z komunity Přívoz LN, která akci s názvem Zimní v Ohři smočení na neděli 3. února odpoledne připravuje.

„Letos půjde o pátý, tedy jubilejní ročník. Chystáme jej ve větším stylu. Navíc bude stánek s občerstvením a celý víkend bude v Lounech k dispozici mobilní sauna. K ochlazení bude sloužit právě řeka. Sauna s oknem nabídne nevšední zážitek s výhledem na historické centrum Loun,“ dodává Žalud.

Tak se otužilci koupali v Lounech loni: 

a tak předloni:

Mobilní sauna byla ve městě už při prvním ročníku, zájem o ni byl. Letos bude sauna technicky vyspělejší. „Zvažuji, že bychom si ji příště zajistili na celou zimní sezonu,“ uvádí Žalud.

Otužilci v Lounech mají v Ohři dobré podmínky pro svoji zálibu. Díky blízkosti Nechranické přehrady, ze které voda odtéká po většinu roku z hloubky několika desítek metrů, si drží poměrně vyrovnanou teplotu. V létě je voda v řece chladná, v zimě relativně teplá a nezamrzá.

Kolegové z Libochovic

Aktivní jsou také otužilci v nedalekých Libochovicích, obě komunity se zvou na své akce. Několik lidí z Loun se vykoupalo v chladné Ohři při tamní novoroční akci. A naopak, Libochovičtí zase loni poprvé přijeli na únorovou „otužileckou“ akci do Loun. „Jsme tady v Lounech poprvé, bylo to parádní,“ řekl tehdy po ledovém koupání František Krejčí.

Pravidelné otužování je podle odborníků zdraví prospěšné. Působí proti nemocím z nachlazení, ale také proti alergiím, vředové chorobě, hypertenzi a některým nervovým chorobám či psychickým poruchám. V případě nemocí z nachlazení platí, že otužilý člověk má větší naději, že neonemocní. Pokud přece onemocní, pak má nemoc lehčí průběh a dříve odezní.

Tak si užili Libochovičtí Nový rok: 

„Otužování vodou je nejúčinnější. Vyplývá to ze skutečnosti, že voda odvádí při styku s tělem teplo více než dvacetkrát rychleji než vzduch,“ uvádí Vladimír Komárek na webu otuzilci.cz, který se snaží popularizovat otužování v ČR.

Dalším otužovacím prostředkem může být sauna. V Lounech prošla modernizací, má vylepšené prostory včetně sprch a ochlazovacího bazénku. Loni rekonstruovali recepci, vnitřní i venkovní odpočívárny a posezení. A návštěvnost sauny, která je v Lounech u koupaliště, stoupá. „Zájem o saunování se zvyšuje, lidí chodí více a více,“ je rád Radek Příhoda, ředitel Správy sportovních zařízení města Loun, která koupaliště spravuje.

Také v Žatci funguje sauna. Samozřejmostí je tu bar s občerstvením. „Navíc nabízíme služby maséra,“ představuje ne úplně tradiční službu jednatel Technické správy města Žatec Andrej Grežo. Saunu nabízí i postoloprtský bazén.

Tentokrát se podíváme do chmelařské obce Konětopy.
Jak jsme žili v Československu: Do Konětop na chmelovou česačku i jinam