Přibližně osm set tisíc korun vyplatila obec Lubenec na Podbořansku rodině chlapce, který tragicky zemřel v roce 2011 v tamním sportovním areálu. A to na základě rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem, který nařídil obci a Spartaku Lubenec zaplatit dohromady odškodné ve zmíněné výši.

„Obec peníze na základě rozsudku vyplatila, a to i za Spartak, který tolika penězi nedisponuje. Zastupitelé rozhodli, že peníze budeme po Spartaku vymáhat,“ sdělil Jiří Chalupecký, starosta Lubence. Zastupitelé v červnu zároveň přijali rozhodnutí, že obec proti tomuto rozsudku podá dovolání k nejvyššímu soudu.

Soud. Ilustrační foto.
Pád branky v Lubenci: obec má zaplatit odškodné, určil soud

Úmrtí tehdy 13letého chlapce, na kterého spadla fotbalová branka, řeší soudy ve dvou rovinách. V té druhé rovněž Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl, že obec má uhradit každému z rodičů 56 tisíc korun a sourozenci 37 tisíc. Stejné částky má zaplatit i Spartak. Zastupitelé Lubence na začátku letošního roku rozhodli, že se obec proti rozsudku odvolá k vrchnímu soudu. Ten věc dosud neprojednal.

Kovová konstrukce

Tragédie na lubeneckém fotbalovém hřišti se stala v říjnu roku 2011, na chlapce spadla kovová přenosná branka a udeřila ho do hlavy. I přes snahu záchranářů na místě zemřel.

Policie viníka nenašla a případ po několika měsících vyšetřování odložila. Branka nebyla zajištěna, chlapec se na ní měl údajně houpat. Převrátila se a uhodila ho do hlavy. Šlo o vyřazenou branku, která nebyla v majetku obce, ani sportovního klubu. Měla být sice ukotvená k zemi hřeby a řetězem, ty ale před tím někdo ukradl. Branku nechala obec po skončení vyšetřování zlikvidovat.

Ilustrační foto.
Fotbalová brána při pádu zabila kluka

Obec následně řešila provozní řád sportoviště. Ten nedávno chválila. Padlo rozhodnutí, že se areál zamykat nebude. „Sportoviště by mělo být volně přístupné dětem, jinak by ztratilo smysl,“ vysvětlil starosta.

Řád určuje, kdo je zodpovědný za dohled nad dětmi, pokud si tam hrají. A byla přijata taková opatření, aby se pád branky již nemohl opakovat.