V Žatci v areálu bývalých papíren začala tento týden stavba supermarketu Lidl. Obchod vyroste mezi letním kinem a blokem budov v ulici Volyňských Čechů, pod ním bude velké parkoviště. Řetězec odmítl sdělit, kdy obchod v Žatci otevře, podle informací Deníku by to mělo být letos v červnu. Papírny, jejichž tradice v Žatci sahala až do roku 1866, skončily s výrobou před čtyřmi lety.

Areál koupila nejprve developerská společnost Agile, pak jeho část řetězec Lidl. Město zpočátku supermarket v místě nechtělo. Odmítalo prodat pozemek, který je nutný k napojení obchodu na kruhový objezd nad poštou. S novým vedení města přišel ale na konci roku 2006 obrat. Jeho představitelé s výstavbou Lidlu souhlasili. Město vyměnilo pozemek nutný k vybudování příjezdové komunikace za zmíněný blok budov.

Bloku budov hrozila demolice

Tomu původně hrozil zánik. Město proto v roce 2005 požadovalo, aby byl blok budov podél ulice Volyňských Čechů prohlášen za kulturní památku, čímž by se zabránilo jeho plánované demolici. Ministerstvo kultury tak ale neučinilo. Po několika měsících ale prohlásilo, že řízení bylo zmanipulované a začalo se zabývat prohlášením bývalých papíren kulturní památkou znovu. To se ale městu, které se mezi tím stalo vlastníkem budov, už nehodilo.

„Město jasně deklarovalo, že chce historicky cenné papírny zachovat. Vyhlášení kulturní památkou považujeme za zbytečné a dokonce by mohlo nyní papírnám uškodit v tom smyslu, že by námi připravovanou rekonstrukci znemožnilo a památka by dále chátrala,“ uvedl vloni Aleš Kassal, zástupce starosty Žatce. Město se nakonec s ministerstvem kultury dohodlo, že papírny zatím vyhlášené památkou nebudou. „Demolice historicky cenných budov nyní již nehrozí. Vyhlášení posuneme do doby, až bude jasné, jak bude využití budov financováno. Nechceme městu rekonstrukci ztěžovat,“ uvedla Petra Ulbrichová z ministerstva kultury.

Studie ukáže možné využití

Město si nyní nechává zpracovat studii, která napoví, co by v bloku budov mohlo být. Po jejím dokončení chce vypracovat projekt, aby mohlo na rekonstrukci budov požádat o dotace. Podle dosavadních představ by tam mohl vzniknout depozitář muzea i žateckého pracoviště Archeologického ústavu Akademie věd ČR, prostory pro zájmovou, případně sportovní činnost či konferenční sál.