Cesta ve spodním žateckém parku, vedoucí od autoservisu podél silnice směrem k motorestu Kulatá a Kauflandu, dostala nový povrch.

Dřívější štěrkovou pěšinu pokryl asfalt. Povrch je teď krásně rovný, pěkně by se po něm jezdilo třeba na kolečkových bruslích, jen kdyby trasa nevedla zrovna v tak prudkém svahu.

Silná vrstva asfaltu v parku mezi stromy je jinak ovšem dost neobvyklá. Na okraji parku se pohybují dva velké nákladní vozy firmy Ekostavby, přímo na cestě pak jezdí dva menší pracovní stroje a upravují nově pokládaný povrch.

„Cestu jsme nechali opravit a zpevnit na základě požadavků lidí z města. Kromě nového povrchu byla také osvětlena. Obyvatelé jako důvod uváděli i to, aby se jim lépe chodilo nakupovat do Kauflandu pod kopcem,“ řekl včera na dotaz Deníku Jiří Kotek, vedoucí odboru rozvoje města Městského úřadu Žatec.

Radnice za úpravu cesty zaplatí 351 tisíc korun, doplnil Vladislav Dvořák z téhož odboru. Cesta parkem bude lépe schůdná, zejména pro starší lidi či například maminky s kočárky, uvádí město. „Doplnili jsme také osvětlení, takže i večer bude bezpečnější,“ řekl Jiří Kotek.

Proč se asfaltuje mezi stromy?

Část lidí si přála lepší cestu do Kauflandu, další část se ale zase zajímala o to, zda asfalt v parku neškodí kořenům stromů či jiným prvkům životního prostředí.

„Někteří obyvatelé nám skutečně telefonovali a ptali se na to, zda je celá akce povolena a zda nepoškozuje životní prostředí. Celou věc půjdeme ještě prověřit do terénu, ale podle mých současných informací by měl být probíhající zásah v pořádku a neškodit parku v okolí,“ uvedla včera na dotaz Deníku Martina Raganová, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Žatec.