Dva muži, kteří zemřeli před osmi dny v jímce čistírny odpadních vod v Hoříně, se udusili zatím neznámým plynem. Podle mělnické policejní mluvčí Jany Žáčkové to prokázala soudní pitva.

Podezření, že se muži mohli utopit ve zbytku kalu v jímce, se tak nepotvrdilo.

Původní zprávu o tragédii najdete zde


Kriminalisté případ vyšetřují jako trestný čin usmrcení z nedbalosti. Další podrobnosti však zatím nesdělují.

Jaký druh plynu se v jímce při čištění nacházel, odhalí až další odborné expertizy. Kriminalisté teď zároveň zjišťují, zda zaměstnanci firmy, která se zabývá čištěním jímek, septiků a kanalizací, neporušili pracovní předpisy a měli potřebné vybavení i pomůcky.

Muži ve věku šestadvacet a třiačtyřicet let pracovali v polovině minulého týdne v čistírně odpadních vod ve vesnici vzdálené pět kilometrů od Mělníka. Po odsání kalu se jeden z nich pustil do čištění čtyři metry hluboké jímky, přitom se nadýchal nebezpečného plynu. Druhý dělník mu chtěl pomoci, to ho ale stálo život. Nadýchal se stejného plynu.

Jeden z mužů byl na místě mrtvý, druhého se lékař snažil zachránit, ale marně. Vrtulník, který pro něho letěl, se prázdný vracel zpátky. Podle zjištění Deníku oba muži pracovali pro lounskou firmu Patok. Ta se prý stejné práci v hořínské čistírně odpadních vod věnuje několikrát do roka.

Petra Špitálská,
 ČTK