Výstavy, svatby, kavárna i takové využití by mohl mít v budoucnu pavilon A na lounském výstavišti. V současné době slouží pouze pro potřeby výstav, jeho stav je neuspokojivý. Jeho vlastník, město Louny, proto plánuje jeho celkovou rekonstrukci, která má zároveň přinést větší možnosti jeho využití.

Na lounské radnici se v minulých dnech konala veřejná prezentace projektové dokumentace k rekonstrukci pavilonu. Projekt představili architekti Ondřej Tuček a Jana Kusbachová. „Jedním z hlavních cílů našeho architektonického týmu bylo budově navrátit její původní vzhled a navrhnout variabilní uspořádání vnitřního prostoru pro multifunkční využití této významné kulturní památky,“ uvedla architektka Jana Kusbachová.

Výstava historických pohlednic na lounském výstavišti
OBRAZEM: Fotografie ukázaly, jak vypadalo výstaviště v roce 1931

V projektové dokumentaci je nejvýznamnější změnou vnějšího vzhledu obnovení velkého panoramatického okna nad hlavním vstupem. Díky této úpravě se zpřístupní terasa objektu, která by mohla v budoucnu sloužit jako venkovní posezení plánované kavárny. „Osobně se mi projekt velmi líbí a věřím, že rekonstrukce pavilonu A vrátí do parku kulturně společenský život,“ sdělil starosta Radovan Šabata.

S financováním má pomoci dotace

Náklady na rekonstrukci budovy ze třicátých let 20. století se odhadují na miliony korun, město k ní podle starosty přistoupí, pokud získá dotaci.

V rámci rekonstrukce se z budovy odstraní nepůvodní prvky, v plánu je také výměna elektroinstalace, sanitárního zařízení a zastaralého technického vybavení. Nově bude v objektu zbudován výtah, který zajistí jeho bezbariérovost.

Hlavní pavilon je hojně využíván při výstavách v Lounech.
V Lounech chystají opravu dvou pavilonů na výstavišti

Projektová dokumentace počítá s obnovením kavárny v části prvního podlaží a venkovní terasy. Architekti navrhli i řadu možností uspořádání vnitřního prostoru například pro konání svateb, výstav, koncertů, tanečních večerů nebo plesů.

Rekonstrukce pavilonu A je součástí revitalizace Masarykových sadů, ve kterých se lounské výstaviště nachází. Letos došlo na vybudování kanalizace a vodovodního řadu. Obnovy a rozšíření se dočká veřejné osvětlení. Později má přibýt i nový mobiliář a různé sportovní a herní prvky. Zásahy čekají také zeleň. V plánu je také rekonstrukce dalšího pavilonu.