Tolik lidí v malém městečku Peruc na Lounsku už dlouho nebylo. V sobotu se tam konal jubilejní 10. ročník Dožínek. Dorazily tisíce návštěvníků. Ti zaplnili prostor několika ulic, náměstí, zámeckého parku i fotbalového hřiště. A čekal na ně bohatý celodenní program.

„Na Dožínky do Peruce jezdíme celkem pravidelně, ale dnes je tady opravdu plno. Tolik lidí tady snad nikdy nebylo,“ řekla Klára Hromádková ze Slaného, která do nedalekého městečka na Lounsku dorazila s rodinou.

Bohatý program

Pořadatelé k oslavám konce sklizně letos připravili bohatý program, také vzhledem k tomu, že se konal právě jubilejní ročník této akce. Zahájil ho tradiční průvod městečkem zakončený vítáním významných hostů chlebem a solí a předáváním dožínkových věnců. Během dne nechyběla hudební a divadelní vystoupení, zazpívala Leona Machálková, pobavil Milan Pitkin, v ulicích a zámeckém parku se rozprostřely desítky stánku se vším možných, k vidění byla dobová řemesla, stará i nová zemědělská technika. Na fotbalovém hřišti se představili hasiči.

Hlavně pro děti pořadatelé připravili spousty her, nechyběly kolotoče, houpačky a další atrakce. Návštěvníci měli po celý den možnost zhlédnout výstavu chovných zvířat, zemědělské techniky i ochutnat výrobky regionálních zemědělců, ovocnářů, vinařů nebo zahradníků.

Kraj na akci poslal peníze

Tato každoroční oslava sklizně úrody patří do programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje, který ji finančně podporuje. „Děkuji všem zemědělcům a občanům Peruce za přípravu této akce. O Ústeckém kraji se říká, že je regionem průmyslu, ale já tvrdím, že je krajem zemědělství, kterému se tu tak dobře daří a k našemu regionu neodmyslitelně patří,“ uvedl při zahájení Dožínek náměstek hejtmana Martin Klika.

Peruc patří k nejstarším sídlům v regionu s bohatou zemědělskou tradicí. Leží na hranici dvou zemědělských okresů kraje – Lounska a Litoměřicka. K městečku se váže pověst o českém knížeti Oldřichovi a pradleně Boženě. Oldřichův dub a Boženina studánka v Peruci jsou vyhledávanými turistickými cíli.