Prázdniny se blíží ke své polovině a pěstitelé v sadech začali sklízet úrodu některých druhů ovoce. Mnozí ale také nestačí počítat škody. Kvetoucí stromky a keře totiž na jaře poškodily mrazy, dalším pozdějším velmi negativním faktorem bylo červnové sucho.

"V současné době sklízím meruňky a především višně. Úroda je velmi poškozená kvůli suchu. To bylo tady na severu Čech mnohem větším problémem než jarní mrazy. Ty dělaly škody v sadech hlavně na Moravě," uvedl na dotaz Deníku Hynek Jouja, pěstitel ovoce ze Želkovic u Libčevsi v Českém středohoří, tradiční ovocnářské oblasti na pomezí Lounska a Litoměřicka.

Karolína Plíšková
Nová světová tenisová jednička je z Loun!

Meruněk má podle svých slov přibližně dvacet stromů, naopak višňový sad mu zabírá asi pět hektarů. Nejvíce se pak soustřeďuje na pěstování a podzimní sklizeň jablek. "Úroda meruněk a višní, které sklízíme právě v těchto dnech, bude činit jen asi 30 % úrovně z loňského roku," upřesnil Hynek Jouja. Na vině je podle něj právě extrémní sucho na přelomu jara a léta.

V celostátních číslech bude škoda vyjádřená penězi činit stamiliony korun, uvedl pro Deník předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. "Úrodu výrazně poškodily jarní mrazy, sklizeň poklesne minimálně o čtvrtinu a škoda je půl miliardy Kč," odpověděl na dotaz Deníku. Po mrazech následovalo sucho a v posledních dnech byla úroda poškozena i krupobitím. "Významné škody kvůli krupobití byly zaznamenány v řadě krajů při bouřkách minulý pátek," dodal předseda.

Východní nádraží v Děčíně.
Sever čeká restart za miliardy. Patří mezi zaostalé kraje

Škodu na některých druzích ovoce způsobili také ptáci, především špačci. "Měl jsem s nimi určité problémy," potvrdil Hynek Jouja ze Želkovic. "Škody na úrodě způsobené špačky byly letos ve větší míře zaznamenány u třešní. Bylo to zřejmě tím, že i v přírodě je po jarních mrazech nízká úroda bobulového a peckového ovoce a ptáci neměli své přirozené zdroje potravy," vysvětlil Martin Ludvík.

V České republice je nyní asi 20 tisíc hektarů ovocných sadů, z toho však jen 13 300 hektarů jsou plodné produkční sady. Z nich se na největší ploše pěstují jablka. Například loni sklidili čeští a moravští ovocnáři více než 126 tisíc tun jablek, letos se úroda odhaduje pouze na 98 tisíc tun. Mnohem větší propad je patrný právě u třešní: loni se jich u nás sklidilo 2700 tun a letos to bude podle současného odhadu ovocnářské unie jen 1200 tun. Podobné je to u švestek a slív: loni jich ovocnáři posbírali 6300 tun, letos to bude jen 3800 tun.

Ženská věznice v Drahonicích na Podbořansku
Do Drahonic přivezl autobus první třicítku vězeňkyň