Na žateckých sídlištích je dlouhodobě nedostatek parkovacích ploch, plné je často každé místečko, najít jedno volné blízko svého domu je někdy pořádné umění, vyžadující velkou trpělivost při hledání. Parkovacích míst je, když navíc aut přibývá, málo. S problémem, který dlouhodobě trápí majitele aut, si po svém „poradili" řidiči v Písečné ulici. Parkoviště si udělali z chodníku. Jenže to se naopak nelíbí chodcům, navíc je stání a ježdění na chodníku nebezpečné. Problémem už se začala zabývat radnice i policie, auta mají z chodníku zmizet.

A více parkovacích míst? Šoféři se hned nedočkají. Výhledově, slibuje radnice.

Problém začal v Písečné ulici před několika měsíci. Zpočátku stálo na chodníku občas nějaké auto přes noc, když nedostal majitel pokutu, přidávali se další a další. Aut stojících na chodníku přibývalo. Nyní, již několik týdnů, už je často v noci „na chodníku – parkovišti" plno, vozidla tam běžně stojí už i přes den.

Je to drzost, míní místní

„Udělat si z chodníku parkoviště? Je to drzost, slušný řidič by to podle mého neudělal. Mělo by se dohlédnout, aby tam auta nestála. Za chvíli bude chodník zničený, stojí částečně i na trávě, jsou tam kaluže od oleje," nelíbí se současný stav Petrovi Mládkovi.

Situace vznikla v lokalitě, kterou přitom loni žatecká radnice nechala nákladně zrekonstruovat. Chodník, zeleň a okolí bylo upraveno za 2,2 milionu korun. Jedná se o široký chodník, ke kterému nepřiléhá přímo silnice (vjezd a vchod na něj je ze strany blízko domu s pečovatelskou službou – pozn. red).

„Na chodníku by se určitě stát nemělo, je to špatně. Navíc to může být i nebezpečné. Děti a starší lidé se tam prostě pohybují jako na chodníku, děti pobíhají, nepočítají s tím, že potkají auto. Ty se tam otáčejí a podobně, prostě tam nepatří," myslí si také Milan Blahout.

Radnice hříšníky upozorní

S názory Deníkem oslovených chodců souhlasí také žatecká radnice. O problému tam ví a chtějí jej rychle řešit. I když je chodník poměrně široký a projektován jako pojezdový, například pro zásobování nebo hasiče či záchranku, pro parkování určen není. „Stát se tam jednoznačně nesmí. Auta by na chodníku stát neměla. Víme o problému a už jej ve spolupráci se strážníky řešíme. Navíc, i když je chodník u vjezdu širší, není tam zachována průjezdnost například pro hasiče. Chceme řidiče na přestupek upozornit, když to nepomůže, budeme muset přijmout další opatření. Nejjednodušší by samozřejmě bylo vodorovné značení, ale nechceme malovat na novou dlažbu. Věříme, že řidiči si uvědomí, že auta na chodníku nemají co dělat," uvedl pro Deník Jiří Dobruský, vedoucí odboru dopravy na žatecké radnici.

Někteří lidé, kterým parkování na chodníku vadí, si stěžují, že rychleji nejednala městská policie, že stačilo řidiče pokutovat. Deník proto oslovil i ji, připravují tam méně „násilné" řešení než jsou pokuty.

Parkovací místa hned tak nepřibudou

„O tomto problému víme a řeší se. Ta situace tam je nešťastná, na chodníku by se ale stát určitě nemělo. Parkovacích míst je tam ale málo a značení tam není úplně jednoznačné, takže někteří řidiči mohli nabýt dojmu, že se tam stát může. Nechceme ale hned lidem dávat pokuty, chceme tam otestovat takzvané žluté karty. Jakési upozornění pro řidiče, že se dopouští přestupku, aby se to příště neopakovalo. Takové napomenutí. Až když se to bude opakovat, může dostat pokutu. Pokud by ani to nepomohlo, budeme muset přistoupit k nějakým dalším opatřením, třeba úpravě značení," uvedl Miroslav Solar, šéf žateckých strážníků.

Jenže, kam auta dát? ptají se řidiči z lokality. Parkovacích míst je na sídlištích, zvláště v lokalitě Písečná, opravdu málo.

Žatecká radnice se chce situací zabývat, konkrétní projekty ale hotové nejsou, a tak si majitelé aut budou muset ještě nějaký čas počkat. Řešení nebude za rok či dva. „Nedostatek míst na sídlištích je, je to dlouhodobý problém, vlastně ve všech městech po republice. Registrujeme tento problém i v lokalitě Písečná. Konkrétní projekty zatím nemáme, ale už jsme to řešili, bavili se o této lokalitě. Chceme tam parkovací místa přidat, mohla by do budoucna vzniknout například na části nevyužitého prostoru nedaleko domu s pečovatelskou službou," řekla Deníku Zdeňka Hamousová, starostka Žatce.