Konec léta bude pro milovníky piva v okrese Louny možná trochu náročný. Kromě oblíbené Dočesné, která se v Žatci koná na začátku září, se totiž chystají i úplně nové pivní slavnosti. Proběhnou v sousedních Lounech poslední sobotu v srpnu.

Připravované Lounské pivní slavnosti by měly veřejnosti představit produkci minipivovarů z celé země. Uskuteční se 30. srpna v samotném srdci města – na centrálním Mírovém náměstí. „Jsme velmi rádi, že taková akce proběhne. Pokud lidé o první ročník projeví zájem, mělo by jít o začátek nové příjemné tradice," těší se Radovan Šabata, starosta Loun.

Minipivovary z celé země

Během jednoho odpoledne by si měli návštěvníci užít pestrou nabídku různých značek originálních piv, k dispozici budou také stánky s dalším občerstvením a nebude chybět doprovodný kulturní program. Městská pokladna má ke slavnostem přispět sumou 45 tisíc korun. Na uspořádání soutěží a propagaci.

Za akcí pořadatelsky stojí minipivovar Lounský žejdlík, sídlící v restauraci Domov. Byl jedním ze dvou, které loni ve městě zahájily výrobu piva. Druhým je Pivo ZLoun. Tento pivovar lidé najdou v objektu u baru Ája na letním cvičišti.

Pivní slavnosti ve městě už před lety, ještě v době fungování velkého Pivovaru Louny, byly. Tehdy si zájemci mohli kromě dalšího programu také detailně prohlédnout jeho provoz. Společnost ale v roce 2008 koupil nizozemský Heineken, který o dva roky později výrobu lounského piva přesunul jinam a tradiční lounský podnik zavřel.